Home Landelijke radio NPO 3FM Michiel Veenstra: “Kritiek op 3FM niet leuk”

Michiel Veenstra: “Kritiek op 3FM niet leuk”

Michiel Veenstra noemt de kritiek die de laatste twee jaar op 3FM klinkt ‘niet leuk’. Dat zegt hij in gesprek met Patrick Kicken. “Veel kritiek snap ik ook, want er is ook veel veranderd. Radio 2 heeft heel veel overgenomen van dat wat 3FM was, die grote brede popzender. 3FM moet daar weer een nieuwe plek in vinden.”

Michiel is sinds 2005 op 3FM te horen en maakte de topjaren van de zender mee. Hij zat twee keer in het Glazen Huis, maakte het populaire programma ‘EkstraWeekend’ op vrijdagavond en brak met de zender recordmarktaandelen. De laatste twee jaar heeft ‘zijn’ zender het echter moeilijk; 3FM is veel luisteraars kwijtgeraakt door onder meer het vertrek van een aantal grote namen.

“3FM is veranderd. Dingen moeten af en toe veranderen en soms veranderen ze te veel. Het is lastig”, aldus Michiel. “Maar radio is ook een gewoonteding voor heel veel mensen. Je wilt niet weten hoeveel mensen vanaf januari de weg kwijt zijn als Edwin Evers na 20 jaar niet meer ’s ochtends te horen is. En hoe goed Frank Dane ook is, dat is anders.”

Leeftijd

Dat Patrick Kicken en Michiel Veenstra met elkaar in gesprek gaan, leek eerder dit jaar nog ondenkbaar. Het boterde langere tijd niet tussen beide dj’s. “Michiel maakt de fout ook met beeld lollig te willen doen. Hij ziet zichzelf waarschijnlijk als tijdloze multimediapersoonlijkheid”, zei Patrick eerder.

Michiel (42) erkent zich niet in die discussie over leeftijd. “Ik ben er redelijk van overtuigd dat ik altijd jonger heb geklonken dan ik ben. Bij ‘EkstraWeekend’ dacht iedereen altijd dat ik de jongste was en Gerard de oudste. Maar het is precies andersom. Toen Eric Corton ‘3voor12 Radio’ deed was hij ook al wel senior. Maar ik nam wel alles van hem aan.”

Michiel: “We draaien op 3FM nu een bandje dat The Cure en Joy Division schreeuwt. Als je dat weet en dat kunt duiden, heb je volgens mij echt toegevoegde waarde op een zender die die muziek steunt. Het helpt als je weet waar het over gaat.”

Zendermanager van 3FM

De Telegraaf meldde eerder dit jaar dat Michiel in de race zou zijn om zendermanager van 3FM te worden. Als Patrick de dj daar mee confronteert, valt hij even stil. “Eeeh. Ik ben wel iemand die het DNA van 3FM kent, maar ik weet niet of ik nou de persoon ben die met die hele omroeppolitiek om kan gaan.”

Hij vervolgt: “Sharid Alles (de nieuwe zendermanager, red.) heeft heel veel creatieve ideeën. Maar ik weet niet of dat lukt, want je hebt altijd die extra lagen die ook nog wat te zeggen hebben. Het is voor mij nog best onduidelijk waar de bevoegdheid van een zendermanager begint en die van een omroep ophoudt.”

Ondanks de vele kritiek en de grote grote groep luisteraars die vertrokken is bij de zender, zegt Michiel het nog naar zijn zin te hebben bij 3FM.  “Laat mij doen waar ik goed in ben. Want in mijn optiek is 3FM nog steeds een zender die verder kijkt dan wat er nu in de Mega Top 50 of Top 40 staat.”

Foto: Hans-Peter van Velthoven | NPO 3FM