Home Landelijke radio Meerderheid van Tweede Kamer wil af van ledeneis

Meerderheid van Tweede Kamer wil af van ledeneis

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil af van de ledeneis voor publieke omroepverenigingen. PvdA, VVD, GroenLinks en de LPF noemen de eis achterhaald; de SP wil in elk geval een verlaging. Eerder gaf de PVDA en de VVD al aan af te willen van de ledeneis, nu zijn andere partijen hen gevolgd.

Volgens de Mediawet moeten de acht grote omroepverenigingen minimaal over driehonderdduizend leden beschikken. BNN moet er honderdvijftigduizend hebben. Dat aantal werd begin deze week gehaald.

Frank de Grave van de VVD: “Het systeem kraakt aan alle kanten . Jongeren willen geen lid meer worden en weten nauwelijks wat een omroepvereniging is. Zuilen zijn niet meer van deze tijd. De verdeling van de zendtijd moet op een andere manier plaatsvinden”.

Ook Bert Bakker van D66 meent dat naar een andere vorm van legitimatie gezocht moet worden. “Omroepen halen hun huidige hoge ledenaantal dankzij de tv-gidsen; de publieke omroep heeft het monopolie op de programmagegevens. Dat gaat binnen een paar jaar veranderen. Maar het lijkt mij goed om de discussie over de legitimatie van de omroepen eerder te voeren”. Wel moet enige vorm van steunregistratie volgens hem gehandhaafd blijven.

CDA-woordvoerder Joop Atsma noemt afschaffing van de ledeneis onzinnig: “Iedereen heeft zijn mond vol over meer betrokkenheid van de burger. Nu hebben we een omroepsysteem waarbij die betrokkenheid er volop is, en dan zou je dat gaan afschaffen? De leden van omroepen moeten juist meer invloed krijgen op de programmering”. [Volkskrant/RadioFreak]