Home Landelijke radio Matthaeus Passion van Herreweghe favoriet bij Classic FM luisteraars

Matthaeus Passion van Herreweghe favoriet bij Classic FM luisteraars

Op de avond van Goede Vrijdag 21 maart is op Classic FM de complete Matthaeus Passion van Bach te horen. Dit jaar hebben de luisteraars van Classic FM de uitvoering van Philippe Herreweghe verkozen tot favoriet. Er kon gestemd worden op Matthaeus-vertolkingen van onder anderen Ton Koopman, Jos van Veldhoven, Nikolaus Harnoncourt en de Nederlandstalige bewerking van Jan Rot.
De meeste voorkeur ging uit naar de Vlaamse dirigent Philippe Herreweghe en dan met name naar zijn tweede opname van de Matthaeus Passion, die verscheen in 1999. Herreweghe beschikte bij deze opname over een top-cast, met onder anderen als solisten Ian Bostridge en Andreas Scholl. Opvallend is dat de omstreden Nederlandstalige versie van Bachs meesterwerk door Jan Rot bij de luisteraars van Classic FM op de tweede plaats terecht kwam.
Het integraal uitzenden van klassieke werken als de Matthaeus Passion is uitzonderlijk voor de commerciële zender. Normaal gesproken zendt het station alleen delen uit van bekende klassieke werken.