Home Landelijke radio Marconi’s en RadioRing: “De radiorevolutie is nog steeds bezig”

Marconi’s en RadioRing: “De radiorevolutie is nog steeds bezig”

De Nederlandse radioprijzen zijn dit najaar weer uitgereikt. Begin september deelde een vakjury de Marconi Awards uit en vorige week bepaalden luisteraars wie er met de Gouden RadioRing vandoor ging. RadioFreak was bij beide evenementen aanwezig…

Volgens velen is de Gouden RadioRing een belangrijkere prijs dan de Marconi Awards, omdat bij het publiek hierbij bepaalt wie de winnaar is. De race ging dit jaar tussen ‘GIEL’, ‘MiddenInDeNachtRick’ en ‘Het Theater van het Sentiment’. Laatstgenoemde won de prijs uiteindelijk. “Ik dacht dat het tussen Giel en ons ging”, zo vertelt presentator Marc Stakenburg. “We hebben een hele grote groep vaste luisteraars en het programma leeft heel erg, dus ik dacht wel dat we een kans hadden.”

De RadioRing werd vorig jaar in het leven geroepen door AVRO-eindredacteur Arjan Snijders, die ook juryvoorzitter was bij de Marconi Awards. “Het was echt ongefelijk spannend. Er zijn 60.000 stemmen binnengekomen. Rick begon heel sterk, maar uiteindelijk kwamen de stemmingen dichter bij elkaar. Tien minuten van tevoren was er een andere winnaar van dan om één voor twee en dan uiteindelijk om twee uur”, aldus Snijders. “Wat ik overigens mooi vond aan de nominaties is dat Radio 538 niet heel erg meer met Rick van Velthuysen bezig is, terwijl hij onder de luisteraars nog heel populair is.”

Rick van Velthuysen vindt het ‘jammer’ dat hij de prijs niet heeft gewonnen. “Ik heb altijd gezegd: pas op voor het ‘Theater van het Sentiment’, die outsiders gaan er dadelijk met de prijs vandoor”, zo vertelt de Radio 538-dj. Vooraf dacht hij overigens toch dat het tussen ‘GIEL’ en zijn nachtprogramma zou gaan. “Giel heeft de meeste luisteraars, wij hebben de meeste dwazen”, vertelde hij voor de uitreiking.

Giel Beelen zelf twijfelde vooraf ook tussen Ricks programma en zijn ochtendshow. “Ik denk dat je verder komt met een aantal fanantieke wakko’s. Ik zou het ook wel mooi vinden als Rick hem meeneemt. Even heb ik erover nagedacht om actie te gaan voeren voor Rick, maar dat vond mijn team toch iets te ver gaan”, zo vertelde hij vooraf. Achteraf zei hij het vooral ‘ontzettend tof voor die gasten te vinden’ dat de prijs ‘Het Theater van het Sentiment’ ging.

Overigens ging Giel Beelen niet met lege handen naar huis. Hij kreeg de Zilveren Radioster. Samen met de twee eerder gewonnen Marconi Awards heeft hij dit jaar weer een flinke aanvulling voor zijn prijzenkast. “Dit is nog niet mijn hoogtepunt, dan zou ik nu moeten stoppen. Een paar jaar geleden zei ik toen ik een Marconi won: ‘de radiorevolutie is begonnen’ en die is nog steeds bezig. Volgend jaar win ik gegarandeerd die RadioRing.”

Ook Claudia de Breij won een Zilveren Radioster, ondanks dat ze zes maanden geleden gestopt is met het maken van radio. “Ik was wel uitontwikkeld op radiogebied. Nu wil ik me ontwikkelen op het gebied van televisie. De kans bestaat dat ik daarin misluk, maar slagen doe je door te mislukken en ik misluk dus graag. Ik zie mezelf uiteindelijk nog wel een Televizierring winnen”, vertelt Claudia zelfverzekerd.

Sophie Hilbrand greep helaas naast de prijs die Claudia won. Vooraf zei ze: “Ik zou het een hele grote eer vinden om te winnen. Als ik ook genomineerd zou zijn voor de televisieprijzen zou ik het toch gaver winnen om deze prijs te winnen.
Radio komt niet echt op de tweede plaats, het krijgt evenveel aandacht als mijn televisieprogramma’s.” Hilbrand blijft dan ook op de radio te horen de komende tijd. “In de toekomst zou ik nog wel iets anders willen doen dan ‘Storing’, maar ik kan me niet voorstellen dat ik geen radio meer zou doen.”

Vorig jaar won Edwin Evers de Gouden RadioRing en de Zilveren Radioster. De RadioRing mocht hij niet meer winnen, maar voor de Radioster was hij nog wel genomineerd. “Dat ik niet heb gewonnen betekent nog niet dat ik over mijn hoogtepunt heen ben. ‘Evers Staat Op’ is nog steeds het best beluisterde ochtendprogramma en dat zegt vaak toch meer dan zo’n prijs. Overigens stop ik niet als met mijn programma als we niet meer het beste beluistert worden, ik stop pas als ik een ander leven wil. Als ik eenmaal besluit de ochtend te verlaten keer ik ook nooit meer terug op dat tijdstip”, aldus Evers.

De eerste radioprijs waarvan de winnaar bekend werd gemaakt was de oeuvreprijs van de Marconi Awards. Deze ging naar Ferry Maat. “Het is een hele grote eer om hem nu al te winnen. Mijn oeuvre gaat ondertussen nog door. Voorlopig wil ik nog op de radio te horen blijven; ik heb leukste vak van de wereld en ik kan overigens financieel ook nog niet stoppen met werken al denken mensen vaak van wel”, zo vertelt Ferry Maat na de uitreiking.

De jury van de Marconi Awards koos uiteindelijk bij vier prijzen voor 3FM als winnaar. Beste Programma, Beste Presentator, Aanstormend Talent vielen in handen van de publieke popzender. Iets wat achteraf de nodige discussie opleverde. “Het is heel moeilijk om met een jury tot een top drie te komen. Als we er niet uit komen brengt iedereen een stem uit op papier, zonder te weten wat we stemmen van elkaar. Dat gebeurt allemaal heel eerlijk”, aldus juryvoorzitter Arjan Snijders.

“Ik vind het zelf ook het leukst als de winnaars een gemêleerd gezelschap zijn, vorig jaar zat er bijvoorbeeld twee keer Caz! tussen, nu toevallig heel veel 3FM”, gaat Snijders verder. “De jury is verdeelt in vijf juryleden uit de publieke sector en vijf uit de commerciële.”

Zelf is Arjan het meest trots op de prijs voor aanstormend talent. “Toen ik vier jaar geleden bij de jury kwam was het een groep met heel veel veteranen uit het vak en bestond die prijs niet, omdat de juryleden niet naar jonge dj’s luisterden. Als je kijkt naar de winnaars van de afgelopen jaren zoals Michiel Veenstra, Sander Lantinga en Timur Perlin dan zie je dat ze die prijs ook terecht hadden gewonnen. Ik denk dan ook dat Domien Verschuuren binnen een half jaar een prominentere plek op 3FM krijgt.”

“Ik had het niet verwacht, maar dan ook echt niet. Dit voelt gewoon zo geil”, zo reageert Domien op zijn prijs. “Wat dit met mijn carrière doet weet ik nog niet, maar je kunt in ieder geval van de afgelopen winnaars niet zeggen dat ze heel vervelend terecht zijn gekomen.”

Vorig artikelKXradio start uitzendingen via digitale kabel UPC
Volgend artikelQ-music en 538 ook in Westerscheldetunnel te ontvangen