Home Landelijke radio Luisteraars willen Rebecca FM behouden op de kabel

Luisteraars willen Rebecca FM behouden op de kabel

Luisteraars van Rebecca FM begrijpen niet waarom de rockzender de kabel af moet om plaats te maken voor buitenlandse radiostations. De afgelopen tien dagen hebben al vierhonderd mensen hierover hun ongenoegen geuit. Ook Rebecca FM zelf tekent protest aan bij de Programmaraad Friesland en kabelexploitant UPC.

Vorige maand adviseerde de Programmaraad Friesland UPC Rebecca te vervangen door onder andere de klassieke muziekzenders VRT Klara, BBC3 en het Nederlandstalige station Radio NL. Volgens voorzitter Jelle Raap valt er momenteel te veel van het zelfde op de kabel te beluisteren. Omdat onderzoek uitwees dat er grote behoefte bestaat aan Nederlandstalige muziek, stelt de programmaraad UPC voor zo’n zender in de programmering op te nemen.

Rebecca FM kan zich hierin niet vinden. Het station zegt juist een grote luisterdichtheid te hebben. Afgelopen zomer veranderde de zender het aanbod om beter in te spelen op de wensen van de luisteraar en de adverteerder. Die geven de voorkeur aan steviger muziek. Vielen er voorheen populaire nummers te beluisteren, sinds enkele maanden is het ‘classic rock’ waar het op de zender om draait.

“We onderscheiden ons dus wel degelijk van de grote massa”, zegt woordvoerder Robert Siefers van Rebecca FM. Zijn station, dat op twintig- tot vijftigplussers mikt, brengt behalve muziek ook nieuws uit de drie noordelijke provincies. Want alleen daar is Rebecca FM te ontvangen. ,,Het is dan ook uiterst merkwaardig dat een zender met nieuws uit het noorden wordt vervangen door een Belgische zender”, zegt Siefers.

De Programmaraad adviseert alleen over het pakket in de gemeenten waar UPC de kabel exploiteert. Alle inwoners met een kabelabonnement konden op het voorstel reageren. UPC mag alleen om zwaarwegende redenen van het advies afwijken. [Leeuwarder Courant]