Home Landelijke radio Lokale omroep Deventer krijgt groene licht van gemeenteraad

Lokale omroep Deventer krijgt groene licht van gemeenteraad

De gemeenteraad is akkoord gegaan met de toekomstplannen van de Stichting Lokale Omroep Deventer. Wél wil de politiek volgend jaar bekijken of de omroep waarmaakt wat ze belooft.

De politiek sprak over het toekomstplan van de Stichting Lokale Omroep Deventer dat was opgesteld door het bestuur van de omroep, dat overigens schitterde door afwezigheid. Overtuigd van het belang van een ‘goede lokale omroep’ is de politiek bereid te investeren. De SLOD vroeg om een extra subsidie van in totaal 200.000 euro om alle ambities waar te maken. Alleen Algemeen Deventer Belang wil de gelden niet vrijgeven. "35 jaar lokale omroep was 35 jaar ellende. Wij kunnen dit niet steunen", meldde Bram Emens.

De politiek uitte breed kritiek op de SLOD-plannen. Voor radio bijvoorbeeld moet veel meer aandacht komen. De SLOD haalde Deventer FM uit de lucht omdat deze zich niet zou houden aan de mediawet. De rechter gaf de overkoepelende stichting daar in juni nog gelijk in. Maar tot teleurstelling van de raad lukt het de SLOD zelf niet om wél een goede radioprogrammering van de grond te krijgen.

Vanaf 1 januari wordt één organisatie verantwoordelijk voor lokale radio en tv. DTV gaat op in de SLOD. Er werden vraagtekens gezet bij de onafhankelijkheid van de nieuwe organisatie, die veel geld wil binnenhalen door samen met co-financiers programma’s te maken. De omroepwet stelt hier wel beperkingen aan. "Hoe onafhankelijk is een omroep waarvan het budget voor tachtig procent afhankelijk is van derden, waaronder voor een derde van de gemeente?", vroeg Erik Stegink van het Algemeen Plattelands Belang.

Wethouder Gerrit Berkelder knoopte alle kritische geluiden in zijn oren. De SLOD krijgt voor dit en volgend jaar extra middelen, maar voor de daarop volgende jaren is dit nog onduidelijk. "We houden de vinger aan de pols en praten hier volgend jaar over de vraag of de plannen zoals beloofd worden uitgevoerd."