Home Landelijke radio Liberty Media neemt Casema over

Liberty Media neemt Casema over

Het Amerikaanse Liberty Media Corporation neemt kabelmaatschappij Casema over van France Telecom. Daarvoor betalen de Amerikanen uit Colorado de Fransen 750 miljoen euro in contanten, zo maakten zij donderdag bekend. De overname moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Casema is de derde kabelexploitant van Nederland. Ongeveer 1,4 miljoen huishoudens in onder meer Den Haag, Utrecht en Breda hebben een aansluiting op de kabel via het bedrijf. De overname heeft volgens Liberty de steun van het management en de ondernemingsraad van Casema.

Al enige tijd gingen geruchten dat Liberty Casema wilde overnemen. De Amerikanen hebben ook de controle over concurrent UPC. Hoewel Liberty opmerkt de twee niet te willen fuseren, heeft zij wel plannen hen nauwer te laten samenwerken op een aantal gebieden. Over het effect van de overname op de tarieven, is Liberty vaag. Zij zegt de prijsstategie van Casema te onderschrijven, maar vindt een “herbalancering van de tarieven noodzakelijk en onvermijdelijk om Nederlandse kabelbedrijven te stimuleren die investeringen te doen die nodig zijn om consumenten betere diensten te bieden en grotere keuzevrijheid te bieden dan zij op dit moment hebben.”

De Nederlandse consumentenbond spreekt zich in een persbericht uit tegen de voorgenomen overname van Casema door Liberty Media. Liberty Media heeft overeenstemming bereikt met France Telecom over de overname van Casema. Hiermee wordt Liberty Media voor 100 procent eigenaar van Casema.

De Consumentenbond maakt vandaag in een brief aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bezwaar tegen deze voorgenomen overname en dringt er bij de NMa op aan de aanvraag voor goedkeuring van de overname af te wijzen. De consumentenbond maakt bezwaar tegen de grote machtspositie die Liberty Media nu krijgt. Daarnaast vind de bond dat het bedrijf niet bepaalt uitblinkt in dienstverlening. Tot slot komt Casema nu al slecht uit de klantenservice test. Door de overname van Liberty ziet de bond daar geen verbetering in komen. “Casema is nu al een goede tweede in de klachten top tien, maar zal na overname door Liberty Media mogelijk gedeeld eerste eindigen met UPC”, aldus de consumentenbond.

(Laatste update: 02-08-2002, 21:21 uur)