Home Landelijke radio Laurens Borst: “Sportzomer zet Radio 1 in het zonnetje”

Laurens Borst: “Sportzomer zet Radio 1 in het zonnetje”

Met de afsluiting van de Olympische Spelen komt er vanavond na 66 dagen ook een einde aan de Radio 1 Sportzomer. Zendermanager van Radio 1 Laurens Borst kijkt tevreden terug op de periode: "Met de Sportzomer hebben we Radio 1 in het zonnetje gezet."

"Na de problemen met onze ontvangst door de problemen met de zendmasten wilden we het station in het zonnetje zetten. En dat is goed gelukt." Met een mix van sport en nieuws heeft Radio 1 de afgelopen weken verslag gedaan van verschillende grote sportevenementen. Van het EK Voetbal via de Tour de France naar de Olympische Spelen.

Door de ontvangstproblemen was het marktaandeel van de zender gaan dalen. Borst verwacht wel dat Radio 1 weer boven het niveau komt van juni 2011. "Logischerwijs mag je dat verwachten. Je zag vanaf januari vier keer achterelkaar een herstel. En ik verwacht dat het dipje in de luistercijfers van mei-juni tijdelijk is. Ik vertrouw er op dat we het marktaandeel van juni 2011 weer halen."

Of de Sportzomer terugkeert op de zender durft Borst nog niet te zeggen. "Ik wil eerst alle cijfers hebben voordat we gaan evalueren." Uit cijfers van onderzoeksbureau DVJ Insights blijkt dat tijdens de Tour de France 54% van de Radio 1-luisteraars langer dan gebruikelijk naar Radio 1 heeft geluisterd. De uitzendingen van de Radio 1 Sportzomer werden deze periode gewaardeerd met een 7,6.

Ook kon de Sportzomer rekenen op kritiek van een aantal omroepmedewerkers. Vooral uit het VPRO-kamp kwam kritiek. VPRO-medewerkers zijn bang dat Radio 1 "verwordt tot een soort AD", als het format van de Sportzomer, of elementen daarvan, als blauwdruk gaat gelden voor de door zendermanager Borst beoogde nieuwe structuur van Radio 1. Borst reageert hierop door aan te geven dat de omroepen zelf een grote stem hebben in hoe de zender er uit gaat zien. En hoe de opgelegde bezuinigingen worden ingevuld.

De Radio 1 Sportzomer was een gezamenlijk programma van alle omroepen op Radio 1. De programma's van de omroepen kwamen te vervallen en er kwamen diverse presentatieduo's bestaande uit een nieuwsspecialist samen met een sportspecialist van de diverse omroepen.