Home Landelijke radio Last.fm oorzaak omgooien VPRO-programmering

Last.fm oorzaak omgooien VPRO-programmering

Last.fm is er de oorzaak van dat de alternatieve radioprogramma’s van de VPRO op 3FM inmiddels zijn vervangen “door een meer mainstream keuze.” Dat zegt Gerard Walhof, groepsredacteur van 3FM, in de Volkskrant. De Britse site Last.fm registreert welke muziek iemand beluistert op zijn computer of mp3-speler en koppelt de gebruiker aan de hand van die gegevens aan andere gebruikers met een gelijksoortige smaak. Op die manier kan nieuwe muziek zich razendsnel verspreiden onder miljoenen liefhebbers over de hele wereld.

De VPRO heeft de avondprogrammering per 1 januari drastisch gewijzigd; er is geen apart hiphop- of metalprogramma meer, maar vier dagen in de week een breed journalistiek muziekprogramma.

De omroep trok in de jaren tachtig ’s avonds nog 300.000 luisteraars, maar de laatste jaren rond de 10.000. Walhof: “Op de radio zoeken we nu luisteraars die best wel eens verrast willen worden door een mooi liedje dat ze elders niet horen, maar ook muziek willen horen die ze al kennen.”

Volgens Walhof is zoiets als Last.fm voor een radio-omroep onmogelijk bij te benen. “Waar wij vroeger als VPRO nog de illusie hadden luisteraars primeurs te bieden, weten we nu dat wanneer wij iets nieuws ontdekken, die plaat al lang en breed via internet verkrijgbaar is.”

Vorig artikelMAX moet geld lenen voor ledencampagne
Volgend artikelRecordwinst voor Telegraaf Media Groep