Home Landelijke radio KRO ontsluit archief via internetradio

KRO ontsluit archief via internetradio

De KRO gaat komende zomer beginnen met enkele thema-zenders via internet. “We schijnen in onze archieven zelfs nog onbekende opnames van U2 te hebben van toen de band nog helemaal niet bekend was”, zo zegt Maarten Siffels van KRO Internet tegen Emerce. De uitzendingen zullen steeds ongeveer een uur gaan duren.

Met het lanceren van de internetradio-zenders wil de KRO haar 80 jaar oude archieven ontsluiten. De omroep gaat actief werk maken van het afstoffen en digitaliseren van het eigen radioarchieven. “We hebben twee prototypes klaarliggen, met de namen Uitgelicht en Moodstreams”, aldus KRO-interaction designer Laurens Vreekamp. “Bij Uitgelicht bundelen we de parels uit het KRO-archief. We hebben al specials rondom Herman Brood en Jacques Brel. Moodstreams is een site waar je aan kunt geven in welke steming je bent. Vervolgens krijg je een daarbij passend muziekpallet voorgeschoteld.” Luisteraars kunnen kiezen uit acht stemmingen.

Voor het archief en de uitzendingen zal KRO Internet een nieuwe medewerker aanstellen. “We ontsluiten die archieven omzet ze betaalt zijn met publiek geld”, zegt Stiffels. “We spreken niet meer over radio maken, maar over audio en termen van concepten.”

Uitgesproken verwachtingen van aantallen luisteraars heeft de KRO niet. [Emerce]

Vorig artikelCaz! stopt met nachtelijke belspellen
Volgend artikelEindregie en spreekcellen Wereldomroep gedigitaliseerd