NPO Klassiek start morgenochtend met het uitzenden van de ‘Klassieke Top 400’. De lijst bestaat uit de 400 mooiste klassieke werken volgens de luisteraars van het radiostation. De Top 400 is vijf dagen lang dagelijks van 7:00 tot 23:00 uur te horen. De presentatie is in handen van Hans Smit, Jet Berkhout, Hans Haffmans, Carine Lacor, Sander Zwiep, Andrea van Pol, Ab Nieuwdorp en Beitske de Jong.

Volgens de NPO is het een verrassende lijst geworden. “In deze twaalfde editie van de Klassieke Top 400 is goed te zien hoe breed klassieke muziek kan zijn. In de toplijst staan eeuwenoude werken van de Middeleeuwse componist Hildegard von Bingen naast neo-klassieke stukken van Einaudi, filmklassiekers van John Williams, een compositie van Herman Finkers en de muziek uit de Efteling”, schrijft een persvoorlichter.

De nummer 1 is desondanks niet zo verrassend. Ook dit jaar staat de ‘Matthäus-Passion’ van Bach bovenaan de lijst, gevolg door het ‘Requiem’ van Mozart. De volledige lijst is terug te vinden op de site van NPO Klassiek.

AI

De ontknoping is vrijdagavond om 20:00 uur. Daarna is het ‘Het Klassieke Top 400 Concert’ te horen vanuit TivoliVredenburg in Utrecht. Het Radio Filharmonisch Orkest zal samen met het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor bekende werken uit de Klassieke Top 400 spelen.

Voor de campagne rondom de ‘Klassieke 400’ heeft NPO Klassiek componisten tot leven gewekt met behulp van AI. Onder meer Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven en Antonio Vivaldi zijn te zien in een promotievideo.

Foto: NPO Klassiek