Home Landelijke radio Kerken misbruiken frequenties

Kerken misbruiken frequenties

Diverse kerken misbruiken de frequentie die ze hebben gekregen om kerkdiensten uit te zenden via de ether (kerktelefonie). Nu wordt er vaak muziek van cd’s en zangverenigingen uit gezonden. Dat blijkt uit een oproep van Agentschap Telecom. Vanaf begin dit jaar kunnen kerken de vergunning krijgen. Kerkleden die binnen een straal van een paar kilometer van de kerk wonen, kunnen de kerkdiensten volgen via een speciale ontvanger. Ongeveer 250 kerken hebben al een vergunning, en het Agentschap Telecom verwacht dat er in de komende maanden ”nog vele” kerkzenders bij zullen komen.

Het Agentschap roept de kerken op de vergunningvoorwaarden nog eens goed te lezen. ”Dit betekent onder andere dat de door Agentschap Telecom verstrekte vergunning alleen gebruikt mag worden voor het uitzenden van de kerkdienst en dus niet voor het uitzenden van bijvoorbeeld een uitzending van de ziekenomroep of een zangvereniging”, aldus de waarschuwing. ”Na de kerkdienst moet de zender uitgeschakeld worden. Helaas moeten we constateren dat tijdens het beluisteren van de frequentieband blijkt dat sommige kerken een continue herkenningssignaal produceren. Dit is niet toegestaan.”

Het Agentschap kondigt aan de frequenties regelmatig te controleren. De frequenties waarvan kerken gebruik kunnen maken, zijn namelijk erg schaars. [IKON]