Home Landelijke radio Kees Toering: Er zijn geen geschikte vrouwelijke dj’s voor Radio 2

Kees Toering: Er zijn geen geschikte vrouwelijke dj’s voor Radio 2

Omroepbestuurder Shula Rijxman vond dat er te weinig vrouwelijke gasten in talkshows bij de publieke omroep waren. De Volkskrant constateert dat Radio 2 een soortgelijks probleem heeft met presentatoren: er presenteren nagenoeg geen vrouwen. Van de 168 uur radio per week doen ze dat 4 uur, nog geen drie procent van de tijd. Zendermanager Kees Toering wil wel, maar de vrouwen zijn er volgens hem niet.

De enige dames op Radio 2 zenden niet uit op de belangrijkste uren. Sara Kroos op zondagavond en Miranda van Holland op vrijdagavond. Volgens Toering is het aandeel vrouwen niet met opzet zo laag. "Wij willen graag vrouwen. Ik vind het jammer dat er zo weinig vrouwelijke dj's op de zender zijn. Het is een kwestie die ons al jaren bezighoudt. Maar ik geloof niet dat onze vrouwelijke luisteraars een vrouw missen. Ik heb er nog nooit één brief over gekregen."

"Uit onderzoek blijkt dat vrouwen liever een mannenstem dan een vrouwenstem op de radio horen. En dan hebben vrouwen ook nog eens de handicap dat een hoge of schelle stem irritant wordt gevonden. Je wordt als vrouwelijke dj meer gewaardeerd met een lage stem of een stem in het middenregister. Dat maakt de spoeling dunner."

Volgens de zendermanager is er een nog belangrijkere reden voor de vrouwloosheid op Radio 2: "dj/radiopresentator is nou eenmaal een echt jongensberoep, altijd al geweest". Toering: "In de zeventien jaar dat ik als zendermanager bij Radio 2 werk, heb ik sterk de indruk gekregen dat de meeste vrouwen er geen belangstelling voor hebben. We zijn in eerste instantie natuurlijk een muziekzender. Op Radio 1 hoor je veel meer vrouwelijke presentatoren. Maar als het om muziek gaat… Kijk naar het gebrek aan vrouwelijke dj's op 538 en Veronica. Er zijn nauwelijks vrouwen met een passie voor muziekfeitjes en hitlijsten. Tenminste, ik ben ze zelden tegengekomen. En bij ons moet je die liefde voor de muziek bij elke plaat uitstralen."

Toering geeft aan dat hij graag een vrouw ziet die Frits Spits gaat opvolgen. “Maar ik heb gemerkt dat die vrouwen er gewoon niet zijn.” Hij had zelfs een scout die in het land zocht naar goede vrouwelijke dj’s.

Vorig artikel538 voor War Child tussenstand zondag: 19.621 kinderen geholpen
Volgend artikelDennis Hoebee niet op Radio Veronica na aanrijding