Home Landelijke radio Kamervragen over weren FunX uit luisteronderzoek

Kamervragen over weren FunX uit luisteronderzoek


GroenLinks en de Christenunie hebben kamervragen gesteld over de deelname van FunX aan het Continu Luisteronderzoek (CLO). FunX meldde afgelopen week dat de commerciële zenders proberen de randstedelijke zender uit het onderzoek te houden. Kamerlid Tofik Dibi wil in schriftelijke vragen aan minister van Bijsterveldt van Onderwijs Cultuur en Wetenschap weten wat zij gaat doen om te zorgen dat FunX toch aan het CLO mee kan doen.

Rob van Stuivenberg, beleidsadviseur en onderzoeker van de NPO, heeft tegen 3voor12 gezegd dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) niet denkt dat de commerciële zenders FunX bewust tegenwerken. "Er is wel een goede afspiegeling tussen mannen en vrouwen, maar er zitten te weinig allochtonen in de steekproef. Het blijkt dat die anders reageren op onze vragen. Dat betekent dat er extra moeite moet worden gedaan om ze in de proef te krijgen en dat brengt extra kosten met zich mee."

Die kosten vormen het pijnpunt volgens Van Stuivenberg. Hij zegt wel dat het langer gaat duren voor FunX opgenomen kan worden in het CLO. "Commerciële zenders vinden het niet interessant, dat klopt. Maar dat ze het actief tegengaan, lijkt me wel heel ver gaan. Ik heb eerder het idee dat ze er niet aan mee willen betalen. De publieke zenders willen dat wel voor een representatief onderzoek, maar graag de kosten delen."