Home Landelijke radio Kabinet wil radio digitaliseren

Kabinet wil radio digitaliseren

Het kabinet wil de radio-uitzendingen in Nederland digitaliseren. Dat blijkt uit de toelichting op de Troonrede en de Miljoenennota waaruit Broadcast Magazine citeert. Wat wil het kabinet? ‘Het bevorderen van digitale omroep en digitalisering van analoge etherradio door waar nodig vergunningen te verlenen, innovatie te bevorderen en informatie beschikbaar te stellen.’

De vergunningverlening van TDAB-frequentieruimte zal worden afgerond. Bezien wordt ook hoe digitaal gebruik van de FM-band mogelijk kan worden gemaakt. Daarbij kan gedacht worden aan FMeXtra, de techniek die enkele commerciële zenders al toepassen. Zo zijn via de FM-frequenties van het analoge Radio 538 (RTL Nederland) ook Radio 10 Gold (Talpa Radio) en Juize FM (RTL Nederland) digitaal te ontvangen. Sky Radio zendt via haar zender in Hilversum het signaal van webradiostation TMF Radio (MTV Networks) digitaal uit.

Afgelopen week heeft het Radio Directeuren Overleg van de Publieke Omroep een voorlopige lijst opgesteld van radiokanalen die op deze wijze kunnen worden meegestuurd met Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4. Radio 5 en 6 zijn hiervoor niet geschikt, want Radio 5 zendt alleen op AM uit en Radio 6 is alleen via de kabel en internet te ontvangen. Om het signaal te kunnen ontvangen is dan wel een FMeXtra ontvanger noodzakelijk. De kabelmaatschappijen kunnen deze signalen, als ze eenmaal beschikbaar zijn, ook toevoegen aan hun analoge radiopakketten.

Tevens zal, zo stelt het kabinet, een begin worden gemaakt met de voorbereiding op de uitgifte in 2009 van vergunningen voor de FM-frequentieruimte voor de periode vanaf september 2011. Ook zal het communicatietraject digitalisering van communicatie- en omroepinfrastructuren (Signaal op Digitaal) worden uitgevoerd, om de gebruiker informatie te geven over huidige en toekomstige ontwikkelingen op dit terrein.

Vorig artikelReclamecampagne 3FM wint internationale prijs
Volgend artikelOrigineel FM en Radio Hoeksche Waard fuseren