Home Landelijke radio Hulpdiensten waarschuwen automobilisten via RDS

Hulpdiensten waarschuwen automobilisten via RDS

Automobilisten die hun autoradio te hard aan hebben staan en daardoor sirenes niet horen, kunnen binnenkort wellicht toch gewaarschuwd worden. Studenten van Universiteit Twente hebben een zenderapparaatje ontwikkeld om autoradio’s automatisch zachter te zetten als de hulpdienst in aantocht is.

Het is verbluffend simpel, zegt docent Ronan van der Zee, die de studenten begeleidt. “Autoradio’s zijn tegenwoordig standaard voorzien van RDS, het radio data system, en dat gebruiken ze om een bericht door te geven.” Als naar Radio 3FM wordt geluisterd terwijl Radio 1 een filemelding uitzendt, kan RDS de radio automatisch tijdelijk van 3 naar 1 schakelen.

Het apparaatje dat de studenten hebben bedacht, heeft twee zenders om zoiets te laten gebeuren, legt de docent elektrotechniek uit. “De eerste zender geeft op alle FM-radiofrequenties een RDS-signaal dat autoradio’s opdraagt tijdelijk over te schakelen naar de frequentie van de tweede zender. Die kan dan het geluid van een sirene, maar ook stilte uitzenden plus een tekst als ‘Ambulance in aantocht’. Is de ambulance voorbij dan ontvangt de autoradio het signaal niet meer en springt de radio terug naar de oorspronkelijk zender.”

De onderdelen hoeven niet meer dan enkele tientjes te kosten. Het systeem kan daarmee ook aantrekkelijk zijn voor een heel andere doelgroep. Wie zich ergert aan jonge automobilisten die hun omgeving laten meegenieten van knalharde basdreunen, zou het zendertje kunnen gebruiken om de autoradio’s rond het eigen huis tot zwijgen te brengen. Van der Zee weet niet of dat een goed idee is: “Veel huiskamerradio’s hebben ook al RDS en dan maak je het voor je buren onmogelijk om thuis naar de radio te luisteren.”

De brandweer in Enschede zou al interesse hebben om het systeem te testen. [RadioFreak / Trouw]