Henk-Jan Smits kijkt positief terug op zijn tijd dat hij sidekick was van Rob Stenders, al was het niet altijd koek en ei. “Wij kunnen elkaar heel goed aan, maar Rob en ik zijn wel vrienden die niet bij elkaar op de barbecue komen”, vertelt Henk-Jan in de podcast ’30 Minuten Rauw’ van Ruud de Wild.

Henk-Jan was in 2004 enkele maanden sidekick in de ochtendshow van Rob Stenders op Yorin FM. Daarvoor maakten de twee al een programma op 3FM. “Wij zijn samen naar het nieuwe Yorin FM gegaan. Maar ik heb voor de tijd gezegd: ik kan niet mee als een soort sidekick, want ik ben geen sidekick. Ik denk dat onze ego’s te groot zijn om in één studio te zitten. Toen zei Rob: als we nou de Barend en Van Dorp van de radio worden.”

Ontslag ingediend

Naar eigen zeggen was Henk-Jan na die uitspraak om. Maar, vervolgt hij: “Vanaf dag één werd duidelijk: ik word nooit Barend noch Van Dorp. Ik was meer Jan Mulder. Barend en Van Dorp zat daar in één persoon, namelijk Rob Stenders. Ik merkte: dit gaat niet de kant die we hadden afgesproken.”

Henk-Jan diende daarop zijn ontslag in bij Yorin FM. “Na dat ontslag had je nog een soort periode dat je moet blijven werken. Rob heeft toen op zender gezegd: de eerstvolgende keer dat we weer gaan samenwerken kun je meteen ontslag nemen, want dan ben jij veel leuker. Ja, het lag natuurlijk weer aan mij…”

Radio 5

Het voormalig jurylid van Idols maakt tegenwoordig radio op NPO Radio 5, elke werkdag tussen 18:00 en 20:00 uur. “Ik vind radio leuker dan tv. Na tien jaar tv te hebben gedaan, heb ik toch het idee dat radio een mindere slangenkuil is. Veiliger, want slangen zijn er altijd.”

Foto: Omroep Max