Home Landelijke radio Guikje Roethof nieuwe ombudsman NOS

Guikje Roethof nieuwe ombudsman NOS

Guikje Roethof (52) wordt de nieuwe ombudsman bij de NOS. Met als overkoepelende opdracht ‘het gevraagd en ongevraagd oordeel geven over de journalistiek van de NOS in de breedste zin van het woord’ gaat zij op 1 augustus aan de slag. Guikje Roethof is de opvolger van Ton van Brussel die op 1 september 2007 aantrad als eerste ombudsman van de NOS.

Na een opleiding aan de Theaterschool Amsterdam en een carrière als actrice, stapte Guikje Roethof in 1985 over naar de journalistiek. Ze werkte onder meer als parlementair redacteur bij de Groene Amsterdammer en combineerde vanaf 1990 deze functie met die van politiek redacteur/presentator bij de VARA. Na een onderbreking van vier jaar waarin ze Tweede Kamerlid voor D66 was, vervolgde ze haar journalistieke loopbaan. In 2005 werd ze hoofdredacteur van PM, het vakblad voor politici en ambtenaren. Op 1 augustus 2009 start Roethof voor tweeënhalve dag per week als NOS-ombudsman.

Guikje Roethof ziet erg uit naar haar nieuwe functie. “De NOS is een mooie organisatie die als onafhankelijke omroep werkt in een complexe samenleving. Goede, betrouwbare berichtgeving is van groot belang voor de democratie en voor het onderling begrip tussen mensen. Als ombudsman hoor ik graag wat het publiek vindt van de NOS-programma’s, – websites en -radiouitzendingen. Daarnaast hoop ik een klankbord voor de diverse redacties te kunnen zijn en op die manier bij te dragen aan het permanente streven naar kwaliteitsverbetering."

Algemeen directeur Gerard Dielessen is blij met de komst van een nieuwe ombudsman. "Publieke verantwoording en publieke transparantie staan hoog op de agenda van de publieke omroep in het algemeen en de NOS in het bijzonder. Een ombudsman geeft daar ‘pur sang’ invulling aan. Nadat Ton van Brussel als eerste ombudsman de weg heeft gebaand voor dit belangrijke werk, heb ik er alle vertrouwen in dat Guikje Roethof deze belangrijke taak verder goede invulling geeft. Haar ruime journalistieke achtergrond staat daar absoluut borg voor. Ik ben dan ook uitermate verheugd dat Guikje en de NOS voor elkaar hebben gekozen."

foto: Rob Jongbloed