Home Landelijke radio Groen licht voor lokale omroepen in Smallingerland en Aalten

Groen licht voor lokale omroepen in Smallingerland en Aalten

Er komt weer een lokale omroep in Smallingerland. Afgelopen jaar ging de lokale omroep Smallingerland (RTS) failliet. En in maart liep het initiatief van ‘de Drachtster Kei’ niets uit. Hierop is een groepje enthousiaste oud-medewerkers van RTS meteen in het zadel gesprongen om zo snel mogelijk weer een lokale omroep op te richten. Na enkele maanden is onlangs een volwaardig mediaplan en begroting gepresenteerd aan de gemeente Smallingerland. Daarbij is gewerkt met een jaarlijkse subsidie, die door de gemeente Smallingerland beschikbaar wordt gesteld.

Afgelopen week heeft het college van B&W van de gemeente Smallingerland positief geoordeeld over de plannen, wat betekent dat er vanaf nu volop verder gewerkt kan worden aan een snelle start van de omroep.

De nieuwe lokale omroep, die als werknaam ‘Small FM’ had, maar na enig overleg de naam ‘Smelne FM’ heeft meegekregen (Smelne is de oud-Friese benaming voor Smallingerland), zal zich uitsluitend bezig houden met het verzorgen van radioprogramma’s die betrekking hebben op de lokale samenleving in Smallingerland. Het bestuur is voornemens om nog vóór het eind van het jaar te beginnen met de uitzendingen.

Ook Aalten kent weer een lokale omroep. Bij besluit van 30 mei 2006 heeft het Commissariaat voor de Media besloten voor de periode van 5 jaar de zendtijd toe te wijzen aan Stichting Omroep Aalten Lokaal. Sinds het stoppen van de vorige omroep, Lindeboom FM, op 1 maart 2005 waren er twee partijen in de strijd voor de nieuw uit te geven vergunning in Aalten. In de periode van radiostilte is tussen de besturen van beide kandidaat-omroepen regelmatig contact geweest dat ertoe geleidt heeft dat Stichting Lokale Omroep Aalten haar aanvraag terugtrok.

Er is, gezien de voorkeur van de gemeenteraad, niet gekozen voor een fusie van de beide omroepen. Dit mede omdat er dan een nieuwe aanvraag ingediend zou moeten worden en deze opnieuw beoordeeld moest worden door de gemeenteraad en het Commissariaat. Daarom heeft de voorzitter van de opgeheven omroepstichting plaatsgenomen in de Stichting Omroep Aalten Lokaal als secretaris.

Voorzitter Randy ten Have (26) is blij dat er na bijna 1,5 jaar weer een omroep is. “We waren al enkele maanden begonnen op internet, maar nu kunnen we eindelijk verder. Ik heb dan meteen een straalverbinding besteld zodat het signaal weer snel op de kabel en in de ether kan”.

Radio zal starten zodra een geschikte (betaalbare) huisvesting is gevonden. Er wordt momenteel met diverse partijen waaronder de gemeente hierover gesproken. Over de financiering van de omroep is nog niet veel duidelijk. Ten Have geeft aan dat het van de gemeente, gezien de curatele, niets verwacht. Eerder in de commissievergadering gaf hij aan ‘enkel een eenmalige bijdrage te vragen en geen structurele subsidie van de gemeente te wensen’. Ook nu blijft hij daar nog aan vast houden.