Home Landelijke radio Gelderse zender levenslied is haalbaar op de kabel

Gelderse zender levenslied is haalbaar op de kabel

Een Gelderse zender voor het Nederlandstalige levenslied is wel haalbaar op de kabel, maar voorlopig niet in de ether. Voor een kabelfrequentie is een bedrag van 50.000 tot 60.000 euro nodig. Tot deze conclusie komt een werkgroep uit Provinciale Staten, die in de afgelopen maanden de komst van een legale levensliedzender onderzocht. Dat onderzoek kwam er op aandringen van de SP, zo schrijft de Gelderlander.

Het was een reactie op de Actie Etherflits, een landelijke poging om zendpiraten uit de lucht te halen. Daarbij werden zulke hoge dwangsommen opgelegd dat vele piraten er definitief mee stopten. Freriks kreeg een meerderheid voor zijn idee om een Gelderse smartlappenzender in het leven te roepen. Hij vindt dat liefhebbers van dit genre in Nederland onvoldoende aan hun trekken komen.

Het idee om de nieuwe zender te koppelen aan Omroep Gelderland is van de baan. Freriks opperde dit idee omdat deze omroep na 19.00 uur zelf niet uitzendt, maar alleen het programma van Radio 1 doorgeeft. Maar na overleg met de directie van Omroep Gelderland heeft de werkgroep besloten dit idee te laten varen. De omroep is fel tegen het idee omdat ze bang is luisteraars te verliezen die niet van smartlappen houden. Als de provincie het idee zou doordrukken, zou een juridische strijd met Omroep Gelderland kunnen ontstaan.

Dit is ook de reden waarom de kansen voor uitzenden via de FM verkeken zijn. Nieuwe frequenties zijn niet beschikbaar en de kans is klein dat die de komende jaren wel vrij komen. Een bijkomend probleem is dat het uitzenden via de ether veel geld kost.

Volgende week moeten Provinciale Staten besluiten of ze door willen gaan met de plannen voor de smartlappenzender. Vandaag wordt eerst nog overlegd met vier Gelderse piraten die in de afgelopen tijd uit de lucht geplukt zijn.

De werkgroep stelt voor om door te gaan. Een alternatief is dat piraten nu alvast via internet gaan uitzenden. Het nadeel daarvan is dat daarmee maar heel weinig luisteraars bereikt worden. Niettemin vindt de werkgroep dat het goed is om piraten een cd-rom te sturen waarop staat hoe je via internet kunt uitzenden.