Home Landelijke radio Gelderse piratenzender mogelijk betaald met geld voor RTV Gelderland

Gelderse piratenzender mogelijk betaald met geld voor RTV Gelderland

De aanhang van uit de lucht geplukte piratenzenders voerde gisteren actie voor de komst van een legale zender voor het levenslied in Gelderland. Het is piratendag in het provinciehuis in Arnhem, dit meld de Gelderlander. De actie is bedacht door Paul Freriks, fractievoorzitter van de SP in Gelderland, en fervent liefhebber van Nederlandstalige muziek. Hij wil deze dag ervoor zorgen dat Provinciale Staten een motie aannemen waarin ze uitspreken dat er een provinciale zender voor het levenslied moet komen.

Volgens Freriks is die actie vooral gehouden om nieuwe commerciële zenders ruimte te geven. De liefhebbers van de smartlap zijn de dupe, zegt Freriks, ook al omdat de Hilversumse zenders weigeren dit genre uit te zenden. Hij denkt dat 50.000 euro nodig is om een legale Gelderse smartlappenzender in het leven te roepen. Dat geld is vooral bedoeld om een FM-frequentie te kopen. “Wij hebben niet zo’n grote frequentie nodig, afval is goed genoeg voor ons.”

Tijdens de stemming blijkt dat Freriks veel mensen aan zijn kant heeft. De PVDA komt zelfs met het voorstel om de benodigde 50.000 euro te korten op de subsidie die naar Omroep Gelderland gaat. Of de zender er ook komt, is de vraag. Een groep Statenleden gaat nu samen met de piraten kijken wat er mogelijk is. Voor 1 december moeten aanvragen bij het Commissariaat voor de Media binnen zijn. Het aanvragen van een zenderfrequentie moeten de mensen zelf doen.