Home Landelijke radio Geen schade aan constructie zendmast IJsselstein

Geen schade aan constructie zendmast IJsselstein


De constructie van de zendmast in IJsselstein (Lopik) heeft geen schade opgelopen. Dat blijkt volgens de gemeente IJsselstein uit een onderzoek van MME Group uit Ridderkerk. Het bedrijf heeft technisch onderzoek gedaan naar de constructie.

Het bouwwerk van de zendmast, Gerbrandytoren genoemd, bestaat uit een circa 100 meter hoge betonnen toren met daarop een stalen buismast van 259,5 meter. Bovenop de buismast staat nog een antenne waardoor de totale hoogte van de zendmast 366,8 meter is.

De buismast is opgedeeld in segmenten. De kleine brand op vrijdag 15 juli, met als gevolg een aantal gesmolten kabels, heeft plaatsgevonden in de buismast op 300 meter hoogte. De MME Group heeft op zowel de plaats waar de brand ontstaan is, als elders in hetzelfde segment van de buis metingen en onderzoek verricht.

Metingen laten zien dat er op de verschillende meetplekken geen beduidende verschillen zijn in de hardheid van het staal. Stalen wanden/platen die sterk verhit raken kunnen hierdoor week worden. Echter in de stalen buis van de Gerbrandytoren zijn geen weke delen in de constructie aangetroffen. Daarnaast is ook onderzoek gedaan naar de microstructuur/korrelgrootte van het staal. Ook hierin zijn nauwelijks verschillen waarneembaar.

Om eventuele gevoelens van onrust over het wonen en werken onder een zendmast weg te nemen, informeert de gemeente omwonenden en bedrijven direct onder de Gerbrandytoren met een brief over de uitslag van het onderzoek.

Vorig artikelTalpa neemt Radio 538 over van RTL
Volgend artikelRadio 1 binnenkort vanaf Britse AM-zender