Matijn Nijhuis heeft het naar zijn zin als nieuwslezer in de middag op NPO Radio 2. “Het heeft diepgang, maar is niet te hoogdravend. Het geeft me het gevoel dat ik wat nuttigs doe. Ik zou het bijna de ideale baan noemen”, vertelt hij in Tubantia.

Matijn is sinds begin 2016 de vaste nieuwslezer in de middag op Radio 2. Over zijn handicap – Matijn heeft cerebrale parese, een hersenbeschadiging rond de geboorte – maakt hij soms harde grappen op de radio. “Je maakt het onderwerp bespreekbaar, dat helpt. Het is voor iedereen goed om enige zelfspot te hebben. Ik kan aan Ruud de Wild gerust vragen hoe het gaat met zijn zestiende huwelijk, iedereen heeft wel wat. En pas als mensen harde grappen over je durven te maken, tel je echt mee.”

Hilversum

De geboren Almeloër, in de race voor de RadioFreak Award 2019 voor Beste Nieuwslezer, leest al jarenlang het nieuws voor de NOS. Daarvoor werkte hij bij RTV Oost. De overgang van Twente naar het westen was even wennen, erkent Matijn. “In het begin was het heel raar. Ik voelde me een soort tweede generatie immigrantenkind, nergens echt thuis.”

Hij vervolgt: “Het is geen enorme kloof, maar het verschil is te merken. De taal, de mentaliteit. Iedereen is duidelijk, direct. En al zie je iemand voor het eerst, je doet gewoon of je hem al tien jaar kent. In Twente maak je vrienden voor het leven, maar is het voor een buitenstaander best ingewikkeld om ertussen te komen. Ik voel ik me er nu al lang geen provinciaaltje meer. Hilversum is een soort Borne, maar dan groter.”

Foto: Bullet Ray