Frits Spits is lovend over de huidige radiomakers en de radio. En hij ziet nog steeds een mooie toekomst voor het medium. Dat zei hij in BNR’s ‘Big Five van de Radio’. De staat van de radio nu noemt hij fantastisch: “je kunt alle kanten op. Je kunt naar 538, Qmusic, BNR, NPO Radio 1, 2, 3, 4 of 5 en er is meer op internet.”

In vergelijking met vroeger vindt Frits dat er beter wordt gepresenteerd: “De kwaliteit van de presentatoren en presentatrices is enorm toegenomen. Ik hoor eigenlijk niemand meer die slecht is. Iedereen is goed. Vroeger konden ze niet goed praten, gebruikte verkeerde woorden of platen werden slecht aangekondigd. Dat is niet meer zo, er is heel veel kwaliteit.” Spits favorieten? Lara Rense en Petra Grijze, beide van NPO Radio 1.

Dj vs zender

In de ogen van Spits is de unieke persoonlijkheid van een dj niet het belangrijkste voor luisteraars om over te stappen naar een zender. “Ik denk dat het vooral de zender is en een goed programma. De radio is de ster, wij niet. Wij zijn de sterren niet, de ster is het medium. Dat je via het medium met iedereen kan praten, dat is wat het mooi maakt.”

“Het mooie van radio is één grote verrassingsdoos, dat je niet weet wat er komt. Je verrast je luisteraars”, zegt Spits, die deze week zijn nieuwe boek uitbracht.

Personaliseren

Zelf voelt de Radio 1-presentator weinig voor gepersonaliseerde radio, want dan mist hij ‘de verrassing’. Wel gelooft Spits in podcasts: “Podcast is een mooi medium waar je dingen mee kunt maken waar op de radio geen tijd of rust voor is. Een podcast is meer een luisterboek dan radio. Radio stroomt en gaat met je mee.”

Radio zal volgens Frits Spits altijd blijven bestaan. “Het is zo’n prachtig medium. De radio zou nog wel eens een revival kunnen krijgen.” Wel vindt hij dat sommige makers uit hun vaste format moeten: “Ze zitten vast in een format waarbij de muziek voor ze is uitgezocht. Ik heb altijd mijn muziek uitgezocht.” Hij ziet het liefst mensen “die van muziek houden en die mij vertellen hoe mooi de muziek is.”

Eigen boek

Spits lanceerde deze week zijn boek ‘Alles lijkt zoals het was’, naar aanleiding van het overlijden van zijn vrouw Greetje. Aan de hand van meerdere Nederlandstalige liedjes beschrijft de presentator een lange periode van rouw. Het boek is hier te bestellen.

Foto: Wessel de Groot | KRO-NCRV