NPO Radio 2 maakt sinds vanmorgen 9:00 uur de programma’s vanuit het Radiohuis op het Media Park in Hilversum. Corné Klijn was de eerste dj die live radio maakte vanuit de nieuwe radiostudio. Volgende week komt ook NPO Radio 5 over vanuit het voormalig AKN-gebouw, waarmee dan alle publieke radiozenders bij elkaar op het Mediapark zitten.

NPO Radio 1 en NPO Radio 4 verhuisden in april 2018 al naar het Radiohuis. NPO 3FM zit in de ‘Peperbus’ naast het Radiohuis. De oude Radio 2 en Radio 5-studio’s in het AKN-gebouw in Hilversum waren volgens de NPO nodig aan vervanging toe. De studio’s blijven operationeel, in het geval van calamiteiten.

In het Radiohuis heeft Radio 2 ook weer twee studio’s: een grote en een kleinere. Daarnaast is er een aparte, extra ruimte voor livemuziek. Zo’n ruimte had de zender in het oude pand niet; artiesten moesten daar altijd optreden in de grote studio, waardoor de programma’s vanuit de kleine studio gemaakt moesten worden.

Radio 5

NPO Radio 5, nu nog gevestigd in het AKN-gebouw, gaat volgende week dinsdag over naar het Radiohuis, waar het ook de nieuwe studio in gebruik neemt. Daarmee zitten straks alle publieke radiozenders, Radio 1 tot en met Radio 5, op dezelfde plek. “Een historisch moment: in het jaar dat de radio honderd jaar bestaat komen de vijf landelijke publieke radiostations eindelijk bij elkaar”, zegt Jurre Bosman, radiodirecteur bij de NPO.

Laatste show

De ochtendshow van Radio 2: Jan-Willem Start Op! was vanmorgen de laatste show die gemaakt werd vanuit de oude studio in het AKN-gebouw. Tijdens deze show kreeg Jeroen Kijk in de Vegte de RadioFreak Award voor Beste Sidekick. Nieuwslezer Carmen Verheul moest tussen half 9 en 9 uur zelf verhuizen van de oude naar de nieuwe studio, nieuwslezer Matijn Nijhuis bleef in de oude studio als back-up.

Momenteel zendt NPO Radio 5 nog uit vanuit het voormalig AKN-gebouw. Zij zullen volgende week gaan verhuizen.

Ophef

De verhuizing van de studio’s naar het Media Park ging niet zonder slag of stoot. Omroepen KRO-NCRV en AVROTROS tekenden bezwaar aan tegen de verhuizing. Ook andere omroepmedewerkers noemden de plannen eerder ‘onbegrijpelijk’. Uiteindelijk gingen de protesterende omroepen toch overstag.

Foto: Remco Bosshard – Orange Frame Film & Photography, RadioFreak