Home Landelijke radio “Rouwen en de kermis zijn een bijzondere combinatie”

[FOTO’S] “Rouwen en de kermis zijn een bijzondere combinatie”

Op de televisie beelden van het reuzenrad dat stil staat en kermisbezoekers die in de rij staan om een condoleanceregister te tekenen. Op de radio zijn de klokken van de kerk te horen die vijf minuten luiden, gevolgd door een minuut stilte. Kermis FM maakt een uitzending die normaal niet zo snel gemaakt zou worden. De evenementenzender van de grootste kermis van de Benelux in Tilburg heeft de uitzendingen woensdag aangepast in verband met de Dag van Nationale Rouw.

"Kermis FM doet verslag van wat er gebeurt op de kermis. En dus ook vandaag". NOS-nieuwslezer Matijn Nijhuis presenteert de speciale uitzending en legt uit waarom het een bijzondere uitzending is voor Kermis FM. "Wij zitten in een soort cocon en maken een feestje, dan krijg je niet alles mee. Maar je merkt dat de gebeurtenissen ook de kermisbezoekers en exploitanten aangrijpen." De kermis begon vorige week vrijdag met een moment van stilte en ook de jaarlijkse Roze Maandag begon met stilte. "Maar zo'n herdenking als deze komt toch wel echt goed binnen, ook bij ons."

Het zorgt ervoor dat 3FM-dj Rob Stenders niet naar Tilburg komt om radio te maken. "Hij is er ieder jaar, maar vond het nu niet gepast op zo'n dag. Heel begrijpelijk", zegt hoofdredacteur Yannick Eling van Kermis FM. Ook Omroep Brabant sloeg even een dagje over met het uitzenden vanuit de studio van Kermis FM in Tilburg.

Het is sowieso een bijzonder jaar voor de evenementenzender. "De avond voordat alles begon gebeurde de ramp met het vliegtuig. Dan moet je toch kijken hoe je de programmering aanpast. Rouwen en een kermis zijn een bijzondere combinatie", zegt voorzitter Arno Leblanc van de Stichting Kermis FM. "Daarnaast was er een grote brand naast onze studio. Dat was even schrikken. We hebben zo'n 230 vrijwilligers en je maakt je toch zorgen of alles goed is met hen." Uiteindelijk raakte bij de brand niemand gewond.

Het is de zesde editie van de evenementenzender. En ook dit jaar is het weer groter dan andere jaren. "Naast de radio, het podium en de site hebben we dit jaar weer stevig ingezet op de tv-uitzending. We willen de hele kermis van 3,5 kilometer lang in beeld brengen, het liefst live." Het is dan ook niet voor niks. De uitzendingen worden uitgezonden in de regio Tilburg via Omroep Tilburg, maar ook landelijk via de eventementenkanalen van Ziggo en UPC en op Roze Maandag en dagelijks op NPO 101. "Maar dat betekent absoluut niet dat de radio een ondergeschoven kindje is geworden", verzekert de Kermis FM-voorzitter. "We proberen juist de radio- en tv-uitzending zo te combineren dat het 1 product is. Dat betekent dat de radio zich aanpast aan de tv en andersom."

Het jinglepakket van Kermis FM is gemaakt door The Rocketeers uit Hilversum en ingesproken door Ferry van der Heijden. De digitale studio komt van dB mediagroep en heeft GML als automatisering. De zender staat op het dak van het gemeentekantoor in Tilburg op 32 meter hoogte.

De radiostudio en bovenopen een tv-studio op het Piusplein in Tilburg


Het uitzendsysteem GML in de studio van Kermis FM


De zender op het dak van het stadskantoor in Tilburg