Home Landelijke radio Flink meer klachten over etherpiraten

Flink meer klachten over etherpiraten

Er zijn dit jaar al twintig procent meer klachten over illegale FM-zenders binnen gekomen dan vorig jaar. Het Agentschap Telecom let deze zomer dan ook extra op etherpiraten. We kwamen tot nu toe 439 keer klachten binnen. Twintig zenders zijn uit de lucht gehaald.

Het zijn volgens een woordvoerder van de toezichthouder voornamelijk burgers die klagen over de etherpiraten. "De zender waar zij normaal naar luisteren stoort dan en dat kunnen zij bij ons melden." Het agentschap zet controleurs in om de illegale zenders op te sporen. "Met speciale apparatuur kunnen ze tot het adres precies achterhalen waarvandaan wordt uitgezonden. De controleur gaat daar dan heen en maakt een proces-verbaal op", legt de woordvoerder uit. De twintig zenders die uit de lucht zijn gehaald, hebben allemaal een boete gekregen. Deze kan oplopen tot 4500 euro.

In de zomermaanden ligt het aantal illegale zenders volgens de woordvoerder hoger dan in de rest van het jaar. Dat komt onder meer door de vele evenementen waar in de zomer via de radio verslag van wordt gedaan.