Ferry Maat heeft de speciale uitzending van ‘100 Jaar Radio’ in De Wereld Draait Door (DWDD) van gisteravond afgezegd. Reden is de lijst met 40 beste radiomakers van de afgelopen eeuw, die de VARA-gids onlangs presenteerde. Maat ontbreekt in dat lijstje. “Het is een onbegrijpelijk lijstje, samengesteld door een nogal linkse jury aangevuld met mensen die in het algemeen meer met tv dan met radio hebben”, vertelt hij.

Ferry noemt de VARA-lijst ‘belachelijk’. “Ik stond er dus niet in… Nou ben ik de laatste om mezelf op een voetstuk te plaatsen, maar dit was niet uit te leggen. Om de tweet van Erik de Zwart te herhalen: ‘De VARA doet een poging om de radiogeschiedenis te vervalsen’.”

Uithaal naar Giel

En dus zegde Ferry zijn optreden in DWDD af. “Ik vertelde de redacteur van DWDD dat ik het echt niet hoog in de bol heb, maar dat dit gewoon te ver ging.” De radiomaker haalt ook uit naar Giel Beelen, die wel in de top 40-lijst staat. “Giel ging koketteren met het feit dat hij de jongste in de lijst was en hij plaatste de top 40 op het internet.”

Ferry is niet de enige die boos is op DWDD. Ook Rámon Verkoeijen haalde gisteren uit naar het tv-programma. “Ik ben afgebeld. Ze dachten: dat is leuk, een soort terugblik op Mama Appelsap, samen met Timur. Maar nu hebben ze Marieke en Mattie met ‘Het Geluid’. Ik voel me een beetje de Johan Flemmix van de radio nu. Gadverdamme.”

Foto: EenVandaag