Home Landelijke radio Dordtse raad kan geen omroep kiezen

Dordtse raad kan geen omroep kiezen

De gemeenteraad van Dordrecht heeft geen voorkeur uitgesproken voor een lokale omroep. De meerderheid van de raad, de coalitiepartijen PvdA, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP, volgde gistermiddag het advies van Burgemeester en Wethouders om een neutraal advies neer te leggen bij het Commissariaat voor de Media. Dat besluit eind deze maand wie de komende vijf jaar in Dordrecht mag uitzenden: RTV Dordrecht of nieuwkomer Media78. De oppositiepartijen hebben een voorkeur voor RTV Dordrecht.

Beide omroepen voldoen volgens de raad aan de wettelijke criteria om te kunnen uitzenden. Ze zijn representatief en lokaal genoeg, twee criteria waar het commissariaat naar kijkt.

De raad werd niet gevraagd een inhoudelijk oordeel te vellen over beide omroepen. Niettemin speelden emoties wel degelijk een rol, bleek in het raadsdebat.

J. Tazelaar van de lokale partij VSP stelde onomwonden dat je ‘geen oude schoenen moet weggooien die nog lekker lopen’. “Er is dus geen aanleiding om het beeld van RTV Dordrecht op zwart te zetten,” zei Tazelaar over de verbeteringen bij de huidige omroep.

Het bevreemdde vertegenwoordigers van Media78, die het debat gisteren volgden, dat de partijen met geen woord repten over de representativiteit van RTV Dordrecht. Twee leden van het Programma Bepalend Orgaan (PBO) van de omroep wonen niet in Dordrecht, de leidinggevenden ook niet. Daarmee is de omroep niet representatief genoeg, stelt Media78. Voorzitter Cees den Bakker van het PBO van Media78 wees daar vorige week in de Dordtse vergaderkamers ook al op.

Volgens Media78 moet dat criterium juist mede de doorslag geven voor het Commissariaat voor de Media. Om die reden had de discussie in de raad uitsluitend daarover moeten gaan, meende Den Bakker na afloop van het debat in de gemeenteraad.

Het Commissariaat voor de Media beslist later deze maand wie de zendmachtiging krijgt. [AD]

Vorig artikel‘3 oktober radio’ on air tijdens Leiden Ontzet
Volgend artikelVeel stemmen voor Radio- en Televisierring