Home Landelijke radio Digitale radio volgende week in Amsterdam

Digitale radio volgende week in Amsterdam

Met de ingebruikname van zenders in Lelystad (gisteren) en Amsterdam (1 september) wordt de ontvangst van digitale radio verder uitgebreid. Voor het einde van dit jaar moet een groot deel van Nederland Radio 1, Radio 2 en 3FM, Radio 4, 747AM en de Concertzender digitaal kunnen ontvangen. Op termijn zullen ook datadiensten worden aangeboden.

Op 19 juli waren de DAB-zenders in Hilversum, Haarlem, Den Haag en Rotterdam al in bedrijf genomen. Nederland loopt met de introductie van digitale (ether)radio niet bepaald voorop. In Engeland, Duitsland en België kan al langer digitale radio worden ontvangen. Vooral in Engeland loopt het storm. Daar zijn al enkele honderdduizenden ontvangers verkocht. Alleen al in Londen zijn meer dan 55 DAB-stations te ontvangen.

DAB is de opvolger van FM-radio. In tegenstelling tot de FM, waarbij elke omroep afzonderlijk op haar eigen frequentie te beluisteren is, wordt voor DAB de zogenoemde multiplextechniek toegepast. Daardoor kunnen zeven of meer programma’s van Cd-kwaliteit gelijktijdig via dezelfde frequentie worden uitgezonden. Er is wel een aparte ontvanger voor nodig. Veel DAB-radio’s kunnen ook FM ontvangen, maar alleen het digitale signaal garandeert cd kwaliteit.

De eerste stap is ontvangst van DAB in de gehele Randstad. Daarna volgt verdere doorgroei naar geheel Nederland. Zeven van de tien Nederlanders moet midden november in staat zijn digitale radio te ontvangen. [emerce]