Home Landelijke radio Daniël Dekker: “Radio 2 moet meer lef tonen”

Daniël Dekker: “Radio 2 moet meer lef tonen”

Met Radio 3FM gaat het goed, maar Radio 2 mag veel meer lef tonen. Dat zegt eindredacteur Daniël Dekker (Henk Bakhuizen) van de TROS-programma’s op Radio 2 en 3FM bij Publiek Centraal. “Ik hoor op Radio 2 nooit een onvertogen woord. En vaak van die gevaarloze gesprekken. Het succes van die zender leunt nu teveel op de Top 2000 aan het einde van het jaar. Ik ben blij met dat succes maar het is nog geen kerstmis. En het is natuurlijk niet nieuw want Veronica deed dat in de jaren zeventig al met de Top 100 aller tijden. We moeten bij Radio 2 een complete zender willen zijn en meer lef tonen bij de onderwerpen die we op de zender bespreken. Dus niet altijd een ‘correct’ gesprek en daarna Good Vibrations van de Beach Boys. Dat hoor ik nog te vaak. Het mag op Radio 2 allemaal wat spraakmakender.”

Dekker reageert ook op het imago van de TROS er alleen maar voor het Nederlandse lied te zijn. “We zijn bij de TROS – qua legitimiteit – een beetje gevlucht in het beeld dat wij het Nederlandse lied zo belangrijk vinden. Maar het Nederlandse lied is bij ons zo belangrijk omdat gewoon veel mensen dat hartstikke leuk vinden. Als we van een concert van de Red Hot Chili Peppers komen zitten we in het café toch hard André Hazes of Frans Bauer mee te zingen. Iedereen was verbaasd toen André Hazes bij zijn dood met gemak de hele Arena vol kreeg en een band als BZN, die in Nederland miljoen platen heeft verkocht, hoor je nergens op de publieke radio.”

Dekker pleit dan ook voor meer Nederlandse lied op de Nederlandse radio. “We moeten bij de publieke omroep nog steeds belangrijke onderdelen van de Nederlandse cultuur leren accepteren en daar dus gewoon zendtijd en aandacht aan besteden. Dat is onze plicht. Het zou een ramp zijn als we de kijker en luisteraar nog verder van ons vervreemden.”