Home Landelijke radio D66 wil flink snijden in publieke omroep

D66 wil flink snijden in publieke omroep


D66 wil flink bezuinigen op de mediabegroting. Dat staat in een vertrouwelijk stuk dat Novum heeft. Uit de uitgelekte mediaplannen blijkt dat D66 maximaal tien publieke omroepen wil. Nu zijn er nog 24 omroepen. Daarnaast moeten de de drie orkesten van het muziekcentrum opgeheven worden en D66 wil de Wereldomroep afschaffen. Volgens een ingewijde zouden tweeduizend personeelsleden van de publieke omroep hun baan verliezen als de plannen worden uitgevoerd. Mediabedrijven die aan de omroepen leveren zijn dan nog niet meegerekend.

Voorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft D66 een brief gestuurd. Daarin doet hij z’n beklag dat de partij 200 miljoen euro wil bezuinigen op de mediabegroting.

D66 wil nog niet ingaan op de plannen, omdat het om een concept verkiezingsprogramma gaat. De mediabegroting is jaarlijks zevenhonderd miljoen euro. Een bezuiniging van tweehonderd miljoen komt dus neer op een bezuiniging van 28,5 procent, rekent Hagoort voor.

De voorstellen zoals die er nu liggen leiden volgens Hagoort tot een ‘kaalslag’ in Hilversum. “Wij begrijpen dat er in tijden als deze overal bezuinigd moet worden. Ook in Hilversum. Maar dit zijn percentages die leiden tot een marginalisering van betekenisvol publiek en cultureel erfgoed.”

Opmerkelijk genoeg is de coördinatie van het media-deel van het verkiezingsprogramma van D66 in handen van Ruud Hendriks, medeoprichter van de commerciële tv-zender Het Gesprek. Daarnaast is hij een van de oprichters van de commerciële radiozender Slam!FM.