Home Landelijke radio D66: Geld moet direct naar lokale omroep gaan

D66: Geld moet direct naar lokale omroep gaan


Als het aan D66 ligt krijgen lokale omroepen rechtstreeks van de rijksoverheid geld, meldt de Telegraaf. Nu loopt de betaling nog via de gemeenten, maar D66 wil daar een eind aan maken. Veel gemeenten sluizen niet het hele bedrag dat ze krijgen voor lokale omroepen daadwerkelijk door naar de omroepen.

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil de nieuwe financiering wettelijk gaan regelen. Maandag dient hij een wetsvoorstel in tijdens een overleg met minister Marja van Bijsterveldt (Media) over de mediabegroting. D66 voert een onderzoek van de OLON aan, waaruit blijkt dat vorig jaar 49 van de 112 gemeenten minder geld aan de omroepen geven dan ze op grond van het aantal inwoners zouden moeten doen. Gemeenten krijgen van het Rijk geld dat is bestemd voor de plaatselijke omroepen. In 2011 is dat een kleine 10 miljoen euro.

Van der Ham vreest dat geldgebrek ten koste gaat van de kwaliteit van de zenders. Bovendien zou de onafhankelijkheid van de omroepen in het geding komen als ze afhankelijk zijn van de gemeente.