Home Landelijke radio Correspondenten NOS gaan rouleren

Correspondenten NOS gaan rouleren


De buitenlandse correspondent van de NOS moeten met ingang van volgend jaar naar een andere standplaats als hun contract afloopt. “Het systeem van vroeger, waarin correspondenten tot in lengte van dagen op één standplaats bleven, is volgens ons niet goed”, zegt hoofdredacteur Hans Laroes tegen de NVJ. “We streven ernaar om na vijf à zeven jaar te rouleren, zodat ze de afstand van een buitenstaander, een frisse blik behouden.”

Het gaat niet om een bezuiniging, maar een ‘budgetneutrale operatie’. “Een substantieel netwerk van buitenlandcorrespondenten is een essentieel onderdeel van een publieke journalistieke organisatie”, zo benadrukt hij.

Oud-correspondent Ingeborg Beugel zet zich hard af tegen de plannen van de NOS op de site van NVJ. “Correspondenten krijgen te horen dat ze met ingang van volgend jaar ofwel niet langer voor de organisatie werken of moeten rouleren. Daarmee wordt de jarenlange investering in kennis en ervaring in één klap vernietigd.”

Volgens Laroes snappen zijn correspondent de beleidswijziging. “Ze onderschrijven allemaal het uitgangspunt van roulatie”, zegt Laroes. “Wat niet wegneemt dat zo’n moment altijd wel wat onrust met zich meebrengt.”

Vooralsnog is alleen bekend dat Margriet Brandsma eind dit jaar stopt met haar werkzaamheden in Berlijn. Er wordt momenteel gepraat over wat haar volgende stap gaat zijn. Wouter Meijer, die sinds 2,5 jaar voor NOS radio in Berlijn zit, neemt haar taken over en wordt multimediaal correspondent, met extra ondersteuning vanuit Hilversum.