Home Landelijke radio Commissariaat kiest definitief voor Omroep Amersfoort

Commissariaat kiest definitief voor Omroep Amersfoort

Ondanks de bezwaren van concurrent RTV Eemstad en de politiek blijft Omroep Amersfoort de komende vijf jaar de zendmachtiging houden. Dat heeft het Commissariaat voor de Media beslist in de beroepszaak die Eemstad en de gemeenteraden van Amersfoort en Leusden in een bezwaarprocedure bij het Commissariaat aanspanden.

De leiding van de nieuw opgerichte omroeporganisatie RTV Eemstad spant nu volgens algemeen directeur Paula van Keulen hoger beroep aan bij de burgerrechter. Eemstad vindt het teleurstellend dat de zendtijd opnieuw aan de oude omroep is toegewezen, en dat het Commissariaat de democratische adviezen van gemeenteraden blijft negeren.

Het Commissariaat legde medio dit jaar de adviezen van de lokale politici naast zich neer om de machtiging te gunnen aan de nieuwe omroeporganisatie RTV Eemstad. Omroep Amersfoort had volgens een woordvoerder van het Commissariaat altijd naar behoren en volgens de vereisten in de mediawet gefunctioneerd.

Op een hoorzitting zes weken geleden lichtten vertegenwoordigers van Eemstad en van beide gemeenten hun bezwaren tegen de keuze voor de ‘Stadsomroep’ toe. Bij de Omroep zou het financieel, bedrijfsmatig en organisatorisch een chaos zijn, terwijl RTV Eemstad modernere programma’s denkt te maken en economisch sterker zegt te zijn.

Omroep Amersfoort heeft volgens woordvoerder Bade van het Commissariaat ondanks ‘organisatorische problemen’ een respectabele staat van dienst, want de organisatie zendt al jaren volgens de wettelijke programma-eisen uit in stad en streek. “En we hebben tijdens de hoorzitting geen nieuwe dingen van nieuwkomer Eemstad gehoord die ons noopten de licentie aan die organisatie te gunnen.”

Voorzitter Stribos betreurt het verdere uitstel, maar heeft er alle vertrouwen in dat de onafhankelijke rechter alsnog het juiste besluit zal nemen. “De kijkers en luisteraars moeten nog iets langer geduld hebben.” Bij een negatieve uitspraak heeft Eemstad nog gelegenheid in hoger beroep te gaan bij de rechter, en eventueel nog de zaak voor te leggen aan de Raad van State. [AD]

Vorig artikelJos van Heerden terug op de radio
Volgend artikelOpnieuw dj-verkiezing voor 3FM Serious Request