Home Landelijke radio Commerciële digitale radio volgend jaar een feit

Commerciële digitale radio volgend jaar een feit

Commerciële digitale radio (DAB) moet volgend jaar mogelijk zijn. Dan hebben commerciële radiostations de vergunningen die minister Brinkhorst (Economsiche Zaken) uit gaat geven. Dat staat in een brief die Brinkhorst gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De publieke omroep is dit voorjaar al op bescheiden schaal met digitale radio begonnen. Eind dit jaar moet 70 procent van de bevolking die kunnen ontvangen. Digitale radio heeft een betere ontvangst en is geschikt voor allerlei andere informatiediensten als verkeersinformatie en weerberichten.

Brinkhorst zet later uiteen hoe hij de vergunningen gaat verdelen, maar het ziet er naar uit dat er geen veiling komt. Hij wil de aanvragen van radiostations inhoudelijk kunnen toetsen. Bij een veiling gaat het alleen maar om het hoogste bod.

De huidige analoge radio zal verdwijnen als digitale radio een succes wordt. Brinkhorst waarschuwt dat dat in het begin nog niet mee zal vallen omdat er nog weinig luisteraars en dus ook geen inkomsten uit reclame zijn. Luisteraars zullen voor ontvangst van digitale radio een nieuw toestel moeten aanschaffen. (Planet)