Home Landelijke radio Column: Ruis in Eindhoven

Column: Ruis in Eindhoven

Ieder weekend een column van Peter van Dal, mediaverslaggever.

Gelukkig woon ik niet in Eindhoven. Nou ga ik geen betoog houden tegen de Brabantse stad opzich, maar met mijn walkman zou ik het daar ontzettend slecht hebben. Eindhoven is ethertechnisch gezien gewoon buiten de boot gevallen. Nozema heeft bij het maken van het landelijke ethernetwerk van de Publieke Omroep geen rekening gehouden met Eindhoven. Het zendbereik van de toren in IJsselstein (Lopik) en de toren in Roermond vinden elkaars grens in Eindhoven. Het gevolg is dat in deze stad het publieke omroep signaal erg zwak is. En we mogen deze stad toch rekenen tot een van de grotere in Nederland. Een goed radiopakket is dus wenselijk, want de Publieke Omroep is voor iedereen.

Neem nu even Radio 4. Het station moet de frequentiestructuur in de nieuwe frequentieverdeling gaan wisselen met Radio 1. In dat plan is duidelijk een gat te zien in de ontvangst: Eindhoven. Vanuit Loon op Zand wordt uitgezonden, en vanuit Roermond. En die twee frequenties overlappen elkaar eigenlijk net niet. Tot nu toe was die frequentie van Radio 1. Op de FM was dit nieuws-station dus slecht te ontvangen in Eindhoven. En dat kan toch niet de bedoeling zijn. Natuurlijk, als je een goede radio hebt is het signaal goed genoeg te ontvangen. Maar als je met een wat minder goede radio aan de FM knop draait in Eindhoven, kom je alle publieke zenders 2 keer tegen met alle 2 de keren een zwak signaal. Het kan dus ook verschil maken of je in Noord-West Eindhoven woont of in het Zuid-Oosten van de stad leeft. Vandaar dat Radio Decibel vanuit Nuenen en Waalre een groot marktaandeel heeft in Eindhoven. Nadat ze de 94.0 in Eindhoven zelf moesten inleveren, is dat wel iets minder geworden, maar het lokale station scoort nog steeds. Ook Radio 538 en 8FM doen het goed in de Brabantse stad. Want ook die zijn goed te ontvangen in Eindhoven.

Overlapping dus in de landelijke publieke netten. Is daar even snel een oplossing voor te verzinnen? Nou ben ik geen zenderbouwer, maar ik zou wel aan wat kunnen denken. Een snelle blik op de kaart leert dat een verplaatsing van de zendmast Roermond naar Weert, meer richting Eindhoven dus, misschien een oplossing biedt. Een kleine verhoging van het vermogen kan er dan toch voor zorgen dat Limburg niet buiten de boot gaat vallen. Maar ja, verplaats je een zendmast zo maar even…

Uiteraard zijn er meer problemen in de publieke frequentiepakketten. Ook het zuiden van Nijmegen kent problemen met een niet goed dekkend publiek net.

Overigens wordt alles beter! In het nieuwe zerobase plan staan 6 nieuwe commerciële frequenties ingepland met de zendmast in Eindhoven. Dus er komt meer in de ether. En de publieken? Tja, zoek een goede radio…