Home Landelijke radio Buma/Stemra kijkt naar oplossing voor FunX-artiesten

Buma/Stemra kijkt naar oplossing voor FunX-artiesten

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra en FunX gaan snel om de tafel te zitten om te zorgen dat artiesten die op de randstedelijke urbanzender gedraaid worden ook betaald krijgen. Dat zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur en manager PR en Communicatie van Buma/Stemra, tegen 3voor12. “Omdat FunX zich terecht beklaagt over de gang van zaken zijn we bereid te kijken naar een oplossing.”

Onlangs werd bekend dat muzikanten, componisten en schrijvers die mee hebben gewerkt aan een muzieknummer dat op FunX wordt gedraaid, daar geen geld voor krijgen. Dat komt omdat de randstedelijke urbanzender niet in het betalingssysteem van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra zit. Voor de landelijke zenders is er het ‘fingerprint systeem’, dat nauwkeurig bekijkt wanneer wat waar gedraaid is op de radio. Volgens Buma/Stemra is te het te duur om dat systeem af te stemmen op een zender als Funx, dat op vier verschillende plaatsen uitzendt. FunX wordt gezien als regionale omroep. Voor regionale zenders wordt een lijst gebruikt met wat ‘gemiddeld’ gedraaid wordt. De muziek van FunX valt daar meestal buiten.

Helmink geeft aan dat fabrikant SoundAware, Buma/Stemra en FunX snel om tafel gaan om FunX toch in het systeem mee te nemen. Hiervoor zal FunX nog wel met diverse gegevens en soundfiles over de brug moeten komen. Helmink erkent dat dit een bepaalde precendentwerking kan hebben, maar zegt dat bij elk verzoek goed afgewogen zal worden of de kosten die het met zich meebrengt het wel waard zijn. In het geval van FunX zal dit nog moeten blijken.

Overigens is het ook de schuld van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dat FunX niet in het systeem zit. Toen het bulkcontract met de NPO in 1999 werd gesloten, bestond FunX nog niet.