Home Landelijke radio Buma/Stemra en SENA moeten keurmerk verdienen

Buma/Stemra en SENA moeten keurmerk verdienen


Collectieve beheersorganisaties (CBO's) als Buma/Stemra en SENA moeten voor het einde van 2011 een nieuw CBO-keurmerk in bezit hebben. Daarvoor moeten ze bindende gedragsregels doorvoeren op het gebied van verdeling van gelden, transparantie, service aan gebruikers en klachtenafhandeling. Dit meldt 3voor 12 op haar website. Het keurmerk vervangt de huidige gedragscode van branche-organisatie VOI©E en loopt vooruit op de voorgestelde aanpassing van het wetsvoorstel toezicht.

Het gebrek aan transparantie bij CBO's is de politiek en veel gebruikers een doorn in het oog en transparante informatievoorziening is dan ook een voornaam speerpunt in de regels voor het keurmerk. "Er is een heel pakket aan zaken die CBO's moeten publiceren in het jaarverslag en op de website, zodat iedereen ze kan inzien. Duidelijk maken welke rechten je vertegenwoordigt, welke kosten je maakt, welke nevenactiviteiten je hebt en noem maar op."

Er volgen geen boetes als de deadline van 31 december 2011 overschreden wordt. "Je krijgt het keurmerk of niet. Het zijn toch je positie in de markt en aanzien die op het spel staan. Als het goed is hebben voor het eind van dit jaar alle bij VOI©E aangesloten CBO's dit keurmerk", legt directeur Michel Frequin uit. "Dat wordt ook een voorwaarde die aan het lidmaatschap vastzit." Buma, SENA en de andere CBO's hebben daar ook voor getekend. "Ik ga er vanuit dat ze dat dus ook willen halen. Zoals het er nu naar uitziet moet het lukken, maar het zou kunnen dat een enkeling wat langer nodig heeft. Het is een lopend proces."