Home Landelijke radio Buma Cultuur: “Nederlandse publieke stations draaien amper Nederlandstalige muziek”

Buma Cultuur: “Nederlandse publieke stations draaien amper Nederlandstalige muziek”

"De publieke radiozenders draaien amper Nederlandstalige muziek", dit zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, die TNS Nipo onderzoek liet doen in De Telegraaf. Bij de landelijke publieke zenders is volgens Buma Cultuur slechts 4,6 procent van de honderd meest gedraaide nummers Nederlandstalig. De NPO is het niet eens met dit beeld.

Volgens Helmink zwijgen platenmaatschappijen en artiesten uit angst voor represailles. "Ze vrezen dat ze straks helemaal niet meer te horen zijn. Bij de regionale omroepen is het iets beter met 13,5 procent. Maar de lokale stations scoren met 4 procent zelfs slechter dan de landelijke zenders. Dit zijn dramatische cijfers. Toch ziet Helmink niets in een quotum, zoals in Frankrijk, waar de publieke voor 40 procent Franstalige muziek moeten draaien.

De NPO is het niet eens met de kritiek van Buma Cultuur. "Radio 2 en 3FM draaien een breed pakket aan platen. Het geeft geen goed beeld als je alleen naar de honderd meest gedraaide nummers kijkt", zegt een woordvoerder van de NPO. "Bij het totaal aan Nederlandstalige muziek gaat het om heel andere cijfers: bijna 10 procent op 3FM en 15 procent op Radio 2. Los van puur Nederlandstalig hebben we veel aandacht voor alle Nederlandse talenten, bijvoorbeeld door hen te stimuleren met de Radio 2 Prijs en de 3FM Awards."

Helmink reageert: "Wij focussen juist op de honderd meest gedraaide nummers, omdat het dan om artiesten van nu gaat. Dat Meester Prikkebeen van Boudewijn de Groot in december om de haverklap voorbij komt, krikt de cijfers misschien op, maar doet geen recht aan de hedendaagse muziekcultuur."

Ook binnen de NPO is er kritiek op de muziek. Daniël Dekker pleit al langer voor meer Nederlandstalige muziek op de FM-zenders. "De publieke omroep werkt met vaste speellijsten. Jan Smit, stond nog nooit op zo'n lijst , zegt Dekker. Hetzelfde geldt voor de Toppers. Marco Borsato verkoopt zeven keer de Ziggo Dome uit, maar ook hij komt slechts sporadisch voorbij."