Home Landelijke radio Broadcast Partners naar de rechter om zendvermogen in zendmast IJsselstein

Broadcast Partners naar de rechter om zendvermogen in zendmast IJsselstein

Broadcast Partners stapt naar de rechter om de door zendmasteigenaar NOVEC opgelegde noodmaatregelen in de zendmast van IJsselstein (Lopik) aan te vechten. Volgens de zenderoperator is het zendbereik onnodig beperkt. Momenteel zenden de zenders van onder de publieke omroepen en Q-music maar uit op tien procent van hun toegestane vermogen. 

Na de brand in de zendinstallatie van Broadcast Partners in Lopik heeft zendmasteigenaar NOVEC geëist dat Broadcast Partners extra veiligheidsvoorzieningen neemt. Het verdubbelen van het vermogen van tien naar twintig procent zal gebeuren als zenderoperator Broadcast Partners 'een functioneel brandveilig temperatuurmonitoringsysteem en extra aarding' aanbrengt, zo meldt NOVEC. Broadcast Partners wil dat het vermogen weer volledig wordt hersteld.

"NOVEC legt allerlei beperkingen op, is niet duidelijk en motiveert haar maatregelen niet", zegt Robert-jan van der Hoeven, directeur van Broadcast Partners. "Over alternatieve maatregelen die veel minder belastend zijn voor de radiostations, wil NOVEC niet praten. NOVEC vindt het niet zo erg voor de radiostations, zo heeft haar directeur weten; Nederland kan volgens NOVEC wel even zonder radio."

In de afspraken tussen NOVEC en Broadcast Partners staat volgens BP dat noodmaatregelen alleen mogen worden opgelegd als sprake is van een 'manifeste dreiging' voor de veiligheid. Daarvan is volgens BP geen sprake. "NOVEC levert voor die dreiging geen enkel bewijs en voert evenmin constructief overleg."

Het kort geding dient op 25 augustus.