Home Landelijke radio BNN viert 10-jarig bestaan

BNN viert 10-jarig bestaan

BNN viert dit weekend het 10-jarig bestaan. De omroep van oprichter Bart de Graaff startte in september 1998. Dus zus van de overleden oprichter had nooit verwacht dat Bart Neverending Network zo lang zou blijven bestaan. "Wij dachten: als het een paar jaar bestaat is het prima", vertelt Mirjam, die zelf ook werkt bij de omroep.

"Ik vind het gewoon ongelooflijk dat het tien jaar geleden is dat de eerste uitzending was", vertelt Mirjam. "Echt bizar." Zij weet wel waarom de omroep nog steeds een succes is. "Het heeft gewoon te maken met het feit dat het toen zo goed is neergezet. Dat het gewoon klopte omdat er behoefte was aan een jongerenzender."

Als zus heeft ze wel een idee op welke programma’s Bart nu het meest trots zou zijn. "Ik denk heel erg op Try Before You Die en op ‘Nu we er toch zijn’. Dat is natuurlijk echt wel iets van hem. Maar ook Onderweg naar Morgen heeft er een sausje overheen gekregen, waardoor het nu echt bij BNN hoort. Dat doet BNN heel goed."

Patrick Lodiers, voorzitter van BNN, kijkt terug op een geslaagd decennium, met De Donorshow als hoogtepunt. "Daar hoor ik mensen nog steeds heel veel over." Bij de omstreden show koos een ongeneeslijk zieke vrouw uit drie nierpatiënten die kans maakte om haar nier te krijgen als ze kwam te overlijden. Aan het eind van het programma werd onthuld dat het een publiciteitsstunt was om donors te werven. De show werd in 2007 beloond met de titel ‘Tv-moment van het jaar’.

3FM-dj Eddy Zoëy is niet verbaasd dat de zender het jubileum heeft gehaald. "Toen ik hoorde: BNN gaat starten en het wordt een jongerenzender, dacht ik meteen ‘dat is een goed idee’. Dus ik dacht dat gaat altijd blijven."

Het tienjarig bestaan van de zender is onder meer gevierd met de documentaire ‘Bikkel’ over Bart de Graaff. Het eerbetoon ging maandag in première in de bioscopen. Alle leden van BNN kregen gratis een Veronica Gids met daarin een dvd met de documentaire thuisgestuurd.