Binnen twee jaar moet bij wet geregeld zijn dat in nieuwe auto’s standaard een DAB+-radio wordt ingebouwd. Dit is officieel vorig jaar al vastgelegd in de Europese Elektrisch Communicatie Code, maar vanavond is er een officiële aankondiging op de Autosalon in Brussel.

De afspraken gelden alleen voor nieuwe auto’s. Daarin wordt naast DAB+ ook steeds vaker een internetverbinding ingebouwd om muziek te kunnen streamen. Een internetverbinding is echter niet wettelijk verplicht, terwijl DAB+ dat wel wordt. Hoe de verplichting er in Nederland exact uit gaat zien, is afwachten omdat de Nederlandse overheid dit nog moet regelen. Daarvoor heeft de regering dus twee jaar de tijd gekregen van Europa.

De verplichting is een belangrijke stap om meer mensen aan DAB+ te krijgen. Dit jaar had slechts 38 procent van de nieuwe auto’s in ons land een digitale radio-ontvanger aan boord. Sinds 2014 zijn er ruim 1 miljoen DAB+-ontvangers verkocht in ons land, waar van een groot deel ingebouwd zat in een auto.