Home Landelijke radio Arrow maakt waarschijnlijk geen kans bij vergelijkende toets

Arrow maakt waarschijnlijk geen kans bij vergelijkende toets

De commerciële radiozender Arrow Classic Rock, een van de grote kanshebbers op een FM pakket tijdens de vergelijkende toets, is wellicht uitgesloten van deelname aan deze toets. Dat meldt de website Radio.nl vandaag. Dit blijkt uit verschillende gegevens en reglementen.
Het draait allemaal om Mediad BV. Mediad BV is, volgens de sites van Verkeer & Waterstaat en David de Jong, de houder van de licentie voor de FM-frequentie 96.6 FM vanuit Irnsum. Deze licentie is onlangs met een jaar verlengd, tot 1 september 2003. Mediad BV heeft tevens, volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel, ‘concernrelaties’ met Arrow Classic Rock Radio BV, het bedrijf achter Arrow Classic Rock. Daarnaast geeft de Bureau van Dijk ‘Reach’ database Ad Ossendrijver op als contactpersoon van Mediad BV. Ossendrijver is tevens directeur van Arrow Classic Rock.
Dit betekent dat Arrow en Freez FM met elkaar verbonden zijn. Dit wordt nog eens bevestigd door het feit dat de domeinnamen Freez.fm en freez.nl zijn geregistreerd op naam van Mediad BV, volgens de verschillende WHOIS databases. Daarnaast staat bij alle drie de domeinen de naam van Ossendrijver opgegeven als contactpersoon. Op de Nozema site staat Mediad genoemd tussen de opdrachtgevers. De naam Freez komt op de lijst met opdrachtgevers niet voor, Arrow dus wel. Dit lijkt dus te bevestigen dat Mediad achter Freez FM zit.
Verbondenheid, zoals dat wordt genoemd in artikel 15 van de voorlopige reglementen van de vergelijkende toets, sluit een van beide partijen uit van deelname aan de toets. Artikel 15 verwijst naar het Mediabesluit (artikel 53c, 1ste en 2de lid). Daarin wordt de definitie gegeven van verbondenheid. Dat komt er, kort gezegd, op neer, dat als een onderneming een aanmerkelijk belang heeft in een andere onderneming er sprake is van verbondenheid. Ook als 1 of meerdere natuurlijke personen direct op indirect aanmerkelijke invloed heeft op het beleid van het radiostation, is er sprake van verbondenheid.
Woendag is er een hoorzitting in Zoetermeer over dit onderwerp. Aan de hand daarvan kan het reglement nog worden aangepast, aangezien het nu om een voorlopig reglement gaat. Het is dus onduidelijk of Arrow inderdaad zal worden uitgesloten van deelname.

Vorig artikelActie om Veronica in heel Nederland op de kabel te krijgen
Volgend artikelVVR maakt zich boos over frequenties