Home Landelijke radio Alkmaarse Programmaraad raadpleegt bevolking met enquete

Alkmaarse Programmaraad raadpleegt bevolking met enquete

De Alkmaarse programmaraad verspreidt aanstaande woensdag 26 november een enquete in het Alkmaars Weekblad, waarin de Alkmaarders wordt gevraagd naar de voorkeuren voor radiostations. Negen inwoners van Alkmaar zitten in de Alkmaarse Programmaraad. Deze raad adviseert UPC Alkmaar welke 25 radiozenders volgend jaar in ieder geval te beluisteren moeten zijn op de Alkmaarse kabel. UPC is verplicht dit advies op te volgen.

Na deze enquête stelt de raad op 17 december het pakket samen. Dit wordt het eerste advies van deze raad, die pas in september van dit jaar zitting nam.

Via de kabel kan nu naar 37 zenders worden geluisterd, twaalf meer dan het wettelijke minimum van 25 zenders. De Programmaraad gaat alleen over dit wettelijk minimumpakket. UPC kan er zelf nog zenders aan toevoegen.

Uit de enquete blijkt dat kan worden gekozen uit meer dan 70 zenders, waarvan zeventien zenders zich tijdens de presentatieavonden hebben voorgesteld aan de Programmaraad. Deels zijn deze 70 zenders nu al in Alkmaar te ontvangen op de kabel en/of in de ether. Deels zijn het ook nieuwelingen die graag een plekje op de kabel zouden willen. Ook de nieuwe zender Arrow Classic Jazz, die afgelopen dinsdag tijdens een veiling van het Ministerie van Economische Zaken de laatste landelijke etherfrequentie heeft weten te bemachtigen, staat al in het lijstje. Een andere minder bekende radiozender is Freez FM, een regionale commerciele zender met Friesland als thuisbasis die afgelopen dinsdag het regionale etherkavel B2 (wat het gebied Amsterdam/Alkmaar/Haarlem/Purmerend dekt) voor 151.936 euro op de kop heeft weten te tikken.

Mensen hebben tot drie december de tijd om de bon in te sturen. Woensdag tien december moeten de eerste enqueteresultaten bekend zijn.

De enqueteresultaten zijn een hulpmiddel bij het vaststellen van het radiopakket. Maar het is bepaald niet zo dat de meeste stemmen gelden, omdat de raad niet alleen de voorkeur van de Alkmaarse bevolking bij het advies moet betrekken, maar ook ervoor moet zorgen dat er een veelzijdig aanbod van radiozenders op de kabel komt.