Home Landelijke radio Agentschap Telecom wil ontvangst-problemen in Groningen oplossen

Agentschap Telecom wil ontvangst-problemen in Groningen oplossen

Het Agentschap Telecom is in overleg met de zenderoperators Broadcast Partners en Nozema over een oplossing van de ontvangst in Groningen van diverse radiozenders. Vooral rond de Oosterpoort en omgeving zijn er veel klachten. “We zijn in gesprek met de beide zenderbeheerders Nozema en Broadcast Partners om naar een oplossing te zoeken”, zegt woordvoerder Arjan Ribberink.

“De oorzaak zit hem hoogstwaarschijnlijk in een paar radiozenders die op dezelfde plek staan. Dat zorgt voor het zogeheten grootsignaalgedrag. We zoeken nu naar mogelijkheden om het probleem op te lossen door zendmasten te verplaatsen.” Dit is niet zo gemakkelijk. “Dat moet allemaal goed worden doorgerekend om te voorkomen dat daardoor weer andere problemen ontstaan.”

De stroom klachten over de radio-ontvangst blijft ondertussen aanhouden. De meeste klachten wijzen in de richting van Radio Continu, die sinds vijf maanden in Groningen via de ether uitzendt. Zenders die een frequentie hebben die dicht in de buurt van deze zender (92,4 Mhz) zit, zoals Radio 1 (91,8 Mhz), ondervinden storing door Radio Continu.

In Hoogkerk blijkt de storing zich ook voor te doen. Een Hoogkerker beklaagt zich erover dat sinds de komst van Continu de ontvangst van zenders die er vlak naast zitten ernstig wordt gestoord. Hier is de ontvangst van Radio 1 en Omrop Fryslân (op 92,2 Mhz) veel slechter geworden.

Maar niet alleen het signaal in de ether wordt door de storing getroffen. Zo is er een Stadjer die meldt dat de radio-ontvangst via de kabel ook wordt gestoord door Radio Continu. Volgens een deskundige van Nozema heeft dat te maken met afscherming van de kabelaansluiting. Hij beveelt het gebruik van metalen in plaats van plastic pluggen aan, omdat die beter geschikt zijn voor een storingsvrije ontvangst. (Dagblad van het Noorden)