Home Landelijke radio Agentschap Telecom haalt 68 piraten uit de lucht

Agentschap Telecom haalt 68 piraten uit de lucht

Het Agentschap Telecom heeft tot dusver 68 keer een radiopiraat uit de lucht gehaald in het kader van de actie ‘Etherflits’. Dat blijkt maandag op de site van het agentschap over de actie, die tot doel heeft etherpiraten te weren.

Etherflits begon op 12 maart en duurt een jaar. Voor de actie begon, reageerden de opsporingsambtenaren alleen op klachten van mensen over de slechte radio-ontvangst van legale zenders als gevolg van een piraat. Nu gaan ze actief op zoek naar overtreders.

Volgens het agentschap houdt Etherflits geen verband met de nakende verdeling van commerciële etherfrequenties. De actie zou het al eerder hebben gepland, voordat bekend was dat de zogenoemde ‘zero base-operatie’ in juni van dit jaar zou plaatshebben.

Radiopiraten zijn woedend over strenge controles en stevige boetes. Bij de eerste overtreding krijgen de zendamateurs 1100 euro boete, een tweede keer kost ze 2250 euro en dan worden hun spullen verbeurd verklaard. Zij zien wel een verband met de komende etherverdeling en vinden het belachelijk dat zij daarvan de dupe moeten worden. Uit onderzoek blijkt dat de meeste piraten in noord- en oost-Nederland actief zijn.

Uit protest zijn de piraten de actie ‘Tegenflits’ begonnen. Op hun site kunnen piraten hun gal spuwen en tegenacties verzinnen. Zaterdag willen de piraten in Den Haag demonstreren. Om 12.00 uur willen ze zich verzamelen op het Malieveld en vervolgens een route afleggen door de stad. De organisatoren melden op de site dat ze nog een gesprek moeten hebben met de gemeente en de politie en de datum is daarom onder voorbehoud.