Home Landelijke radio Agentschap Telecom: “acties schrikken af”

Agentschap Telecom: “acties schrikken af”

Door extra acties van de overheid tegen radiopiraten zenden deze illegale omroepen minder uit. Dat zei woordvoerster N. Schipper van het Agentschap Telecom maandag. Het agentschap is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.

De opsporingsdienst begon op 12 maart met verhevigde controles en haalde sindsdien 37 piraten uit de lucht. Dat zijn er niet meer dan in periodes van normale controles, maar het agentschap merkt wel dat door de acties etherpiraten minder uitzenden.

Volgens de woordvoerster houdt de actie ‘Etherflits’, die een jaar gaat duren, geen verband met de herverdeling van etherfrequenties. Sommige publieke radiozenders hebben net een ander plaatsje in het etherlandschap gekregen. Commerciële partijen krijgen dat op termijn, als ze een vergelijkende toets hebben doorstaan en de overheid hun bod heeft geaccepteerd.

In het kader van ‘Etherflits’ zijn speciale teams dag en nacht op zoek naar piraten. Als de piraten worden gepakt, nemen de controleurs de apparatuur in beslag en deelt het openbaar ministerie een boete van 1100 euro uit. Worden ze nogmaals gepakt,dan krijgen de overtreders een boete van 2250 euro. Ook worden hun spullen dan verbeurd verklaard.

De piraten zijn woest op de overheid. Zij zijn een tegenactie begonnen met de naam ‘Tegenflits’. Volgens de piraten verkwanselt de overheid frequenties waar zij recht op hebben. Ze vinden dat die etherruimte bij “inhoudsloze commerciële radiozenders terechtkomt”. (ANP)