Home Landelijke radio Adres Onbekend viert 35-jarig bestaan

Adres Onbekend viert 35-jarig bestaan

Het KRO Radio 2-programma ‘Adres Onbekend’ viert morgen het 35-jarige bestaan. Het programma zoekt elke zondag vanuit de radiostudio naar uit het oog verloren familie, vrienden en liefdes. In deze jubileumuitzending zullen Stef Bos en Fernando Lameirinhas optreden, adopteren oud-presentatoren Anne van Egmond en Hans van Willigenburg een zoektocht en doet Lex Lammen nog één keer verslag vanuit de telefoonkamer.

Ron Kas presenteert het programma sinds 2002 en ziet Adres Onbekend als de vader van het populaire KRO programma Spoorloos. “Met het ontstaan van Adres Onbekend is de zoektraditie in Nederland begonnen. We zijn het langst bestaande radioprogramma op Radio 2 en trekken elke zondag een half miljoen luisteraars. Bijna 14.000 mensen hebben de afgelopen 35 jaar in ons programma een dierbare teruggevonden”.

De jubileum-uitzending zal vanuit de AKN tv-studio gemaakt worden met publiek, live muziek en gasten. Eén van de gasten is schrijfster Annejet van der Zijl, bekend van Sonny Boy. Zij zoekt, voor haar nog te schrijven boek over prins Bernhard, naar mensen die persoonlijke verhalen over hem kunnen vertellen. Anne van Egmond en Hans van Willigenburg kijken tijdens de jubileumuitzending niet nostalgisch om naar het verleden, maar zij proberen een zoektocht uit het nu op te lossen. Natuurlijk als altijd met hulp van de luisteraars.

In 1971 was de eerste uitzending van Adres Onbekend, gestart als rubriek in het programma ‘Interlokaal’ van Kees Schilperoort.
Gemiddeld wordt 75 procent van de zoektochten opgelost.
Afgelopen jaar vonden dankzij Adres Onbekend meer dan 160 mensen een dierbaar persoon terug. Totaal aantal herstelde contacten in de afgelopen 35 jaar bedraagt ongeveer 13.840.

Tenminste één stel is weer herenigd en zelfs getrouwd door Adres Onbekend, maar ook is één huwelijk op de klippen gelopen
Het karakter van de zoektochten veranderde in de loop van de jaren: van speelgoed, naar mensen, van weggeraakten in oorlogstijd naar oude liefdes, naar uit zicht verdwenen vaders en inmiddels ook naar donorvaders.