Home Landelijke radio AD: ‘BNN lijkt gered’

AD: ‘BNN lijkt gered’

BNN is van de ondergang gered, dit meldt het Algemeen Dagblad. De jongerenomroep mag nog drie jaar blijven uitzenden. De Eerste Kamer staakt vandaag zijn verzet tegen de plannen van D66-staatssecretaris Van der Laan (Media) om ook ruimte te geven aan publieke omroepen met minder dan 300.000 leden.

Bronnen rond het kabinet zeggen dat Van der Laan het eens is geworden met de senaatsfractie van het CDA, die zich fel verzette tegen het voornemen van de staatssecretaris om omroepen met meer dan 150.000 leden te laten uitzenden. De Tweede Kamer had Van der Laan wel gesteund.

CDA en ook de PvdA in de Eerste Kamer vonden het ‘gelegenheidswetgeving’ om BNN te redden. Zonder de steun van één van de twee partijen zou BNN verloren zijn, omdat de omroep ondanks een intensieve campagne op 224.000 leden is blijven steken.

Dinsdag debatteert de Eerste Kamer over de nieuwe wet en volgende week wordt erover gestemd. CDA-senator Woldring bevestigde vanavond dat BNN zich geen zorgen hoeft te maken over de nabije toekomst. “We kijken of we iets voor BNN kunnen doen. Ik heb iets in voorbereiding”, aldus Woldring.

Het CDA stemt in met de redding van BNN onder de voorwaarde dat snel een fundamentele discussie wordt gevoerd over de toekomst van de publieke omroep, die volgens velen slecht functioneert. Ook de PvdA-senatoren lijken inmiddels bij te draaien. De afgelopen weken heeft partijleider Wouter Bos de druk op de collega’s in de senaat behoorlijk opgevoerd. De PvdA in de Tweede Kamer is vóór het behoud van BNN.

“Het ligt allemaal open. Ik heb altijd gezegd dat ik voor een goede oplossing voor BNN ben”, aldus PvdA-senator Witteman gisteravond. Van der Laan had de Eerste Kamer in mei al om een oordeel willen vragen over de jongerenomroep. Ze liet de stemming uitstellen omdat een meerderheid dreigde haar plan te torpederen.

Update:
De Eerste Kamer heeft de behandeling van een voorstel om het omroepbestel te versoepelen en daarmee het voortbestaan van BNN te verzekeren dinsdag aangehouden tot een nader te bepalen datum.

De fracties van het CDA en de PvdA willen eerst een garantie van staatssecretaris Van der Laan dat de nieuwe omroepwetgeving in 2008 klaar is. Ze willen dat in de vorm van een zogeheten ‘novelle’, die dan ook weer eerst door de Tweede Kamer moet.